Tri decenije od smrti novinarke Dade Vujasinović: Umrla pod nerazjašnjenim okolnostima

Novinarka lista "Duga" Radislava Dada Vujasinović umrla je na današnji dan pre 30 godina, pod još nerazjašnjenim okolnostima.
Kako N1 podseća, prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške.
 
Holandski forenzički institut iz Haga je, međutim, pre osam godina veštačenjem došao do zaključka da uzrok smrti mogu biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj.
Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva pre 30 godina u svom stanu na Novom Beogradu.
 
Prvobitna zvanična verzija događaja bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, ali je kasnije ta verzija dovedena u pitanje, zbog čega je ovaj slučaj do danas ostao nerazjašnjen.
Vujasinović je izveštavala sa ratišta i pisala o korupciji i organizovanom kriminalu, a za reportaže sa ratišta dobila je nagradu Udruženja novinara Srbije "Svetozar Marković".
 
U jednom intervjuu neposredno pred smrt Vujasinović je izjavila: "Ako mi nekad padne saksija na glavu, nemojte da pomislite da je to bio nesrećan slučaj".
  • Apricus

    09.04.2024 05:23
    Rak rana srpskog društva
    Evo prođe već 30 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović. Koliko se ljudi seća ove hrabre mlade žene osim njene porodice i udruženja novinara? Nema ni jednog komentara na ovu vest čak i na ovom portalu koji većinom posećuju bolje obrazovani i informisani ljudi. Vidljivo je da nekom odgovara da se ova žena što manje spominje po medijima jer se njena smrt desila pod veoma sumnjivim okolnostima. Iako je to službeno proglašeno samoubistvom verovatno da je ubijena od Državne bezbednosti jer je njenim pisanjem dirnula u velike interese ratnih profitera tog vremena koji su bili blisko povezani sa ili dolazili iz državnih struktura. Sama istraga njene smrti je namerno urađena toliko traljavo da se nikad ne bi otkrili pravi počinioci. Kada pogledamo toliko godina unazad čini se da je najveća rak rana srpskog društva njena tajna služba. Menjala je razne režime i imena ali je u suštini ostala ista. Uvek u službi interesa vlasti a nikad u službi prave zaštite naroda. Od devedesetih godina je metastizirala i počela čak da služi i interesima organizovanog kriminala. Kada je srušen Miloševićev sistem Državna bezbednost je trebala da bude potpuno rasformirana, korumpirani kadrovi da završe na dugogodišnjim robijama a svi tajni dosijei da budu otvoreni. Posle toga bi bilo šanse da se gradi neko bolje društvo i uspostavi demokratija. Danas pak BIA opet služi vladajućoj partiji ali i kriminalu. Zato tek kad se ova hobotnica zla eliminiše srpsko društvo će imati nade za pravi oporavak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija