Vučić u Parizu: Nuklearni reaktor bio bi spas za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da bi se "Srbija u snabdevanju strujom spasla ako bi do 2035. godine uspela da napravi nuklearni reaktor".
Vučić u Parizu: Nuklearni reaktor bio bi spas za Srbiju
Foto: FoNet (Instagram predsednika Srbije)
Time bi se, kako je rekao, obezbedilo stabilno snabdevanje strujom.
 
Posle potpisivanja Memoranduma Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF), Vučić je naveo da Francuska ima 56 nukleranih reaktora i da će uskoro uključiti i 57.
Srbija je sa Francuskom elektroprivredom potpisala Memorandum o razumevanju za "uspostavljanje okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije".
 
"Moramo da radimo na korišćenju nuklearne energije jer do tri godine traju pripreme, a sedam godina traje izgradnja, tako da to traje najmanje 10 godina. Da sve završimo i do 2035. godine, mi bismo time zemlju spasli za sve što donosi i veštačka inteligencija i elektrifikacija mreže“, kazao je Vučić.
On je to rekao članovima Srpskog nuklearnog društva, osnovanog 2023. u Beogradu, koje je deo Evropskog nuklearnog društva koje se bavi razvojem nuklearne nauke i tehnologije.
 
Vučić je izjavio da su članovi Srpskog nuklearnog društva "spremni da znanjem pomognu inicijativu države da se u budućnosti osloni na nuklearnu energiju".
 
Naveo je i da su "mladi članovi tog društva Lidija Gajinović, Bogdan Stepanović i Luka Stančev oduševljeni tom inicijativom“.
 
Srpsko nuklearno društvo na čelu s profesorkom Elektro-tehničkog fakulteta u Beogradu Koviljkom Stanković bavi se upoznavanjem javnosti sa prednostima mirnodopskih primena nuklearne energije u šta želi da uključi preduzeća, ustanove i pojedince.
  • Pobesneli Laloš

    11.04.2024 22:38
    Mađari i Bugari grade nuklearke blizu naše granice, pa se i to računa kao da su naše elektrane u slučaju Kineskog sindroma.
  • B

    11.04.2024 06:16
    V
    Vucic i Brnabicka mogu komotno glumiti u filmu "5.Element",s Brus Vilisom.
    Tamo je prikazana buducnost Srbije...Leteci taxi i deformisani mutanti Za nas je 3.svj.rat blagoslov od Boga,,naspram SNS buducnosti UŽAS
  • Lucifer

    10.04.2024 21:44
    Leteći reaktor i nuklearni taksi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.