Vučić: Srbija nije u stanju da upravlja velikim sistemima, ima prostora za francuske kompanije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije u stanju da upravlja velikim sistemima, poput metroa u Beogradu, i da se tu otvara prostor za francuske kompanije.
Vučić: Srbija nije u stanju da upravlja velikim sistemima, ima prostora za francuske kompanije
Foto: Beta/AP
On je u Parizu na poslovnom savetu Francuska - Srbija istakao da je Srbiji potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i u drugim oblastima, sa kojima se sklapaju veliki ugovori na dugi niz godina.
 
"Radujemo se i budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije, a juče smo počeli da razgovaramo sa Francuskom elektroprivredom (EDF) o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, to je zelena energija, energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdevamo sa dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo", kazao je Vučić.
Dodao je da su to velike investicije, ali da je Srbija spremna da blisko sarađuje sa Francuskom.
 
Vučić je francuskim privrednicima predočio da Srbija ima dobre javne finansije i makroekonomske pokazatelje.
On je na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International rekao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bi ga verovatno i dobila da je članica NATO ili EU.
 
Kako je naveo, poslednjih godina uvećana je trgovinska razmena Srbije i Francuske, ali da je moguće da ona bude još veća.
 
Prema rečima Vučića, Srbija je sprovela mnoge reforme, pre svega državnih preduzeća, ali, kako je dodao, ima mnogo drugih stvari u drugim oblastima, uključujući vladavinu prava, koje treba da poboljšati.
 
"U Srbiji 11.125 ljudi radi u 339 francuskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji", rekao je Vučić.
 
Podsetio da će Srbija biti domaćin specijalizovane međunarodne izložbe "Ekspo 2027".
 
"Tu izložbu koristimo kao kišobran da izgradimo čitavu državu, da gradimo nove auto-puteve. Srbija gradi brzu prugu i mala Srbija je država sa najvećim brojem kilometara u izgradnji brze pruge u celoj Evropi. To pokazuje koliko smo posvećeni tome da postignemo najbolje rezultate do 2027. i postoji ogroman prostor za mnoge francuske kompanije da učestvuju u tome", poručio je Vučić.
  • Kišobran

    09.04.2024 22:23
    Nisu potrebni ni EXPO ni kišobrani. Dovoljno je malo ozbiljnosti i odgovornosti.
  • Anonymous

    09.04.2024 19:56
    A da nazovemo to pravim imenom i da kazemo da si se ti okruzio neznalicama i nesposobnjakovicima, jer te samo oni podrzavaju, te ste zajedno doveli zemlju na ivicu egzistencije i oterali sve sto je valjalo. Ovo malo strucnjaka sto je ostalo u ilegali beze glavom bez obzira od vas, jer ih je jednostavno sramota da ih vide sa vama. Uzivaj u svojo rulji vucicu, ni ti nisi nista bolji. A pricaj o kamionima i avionima , letecim taksijima i elektranama samo to i znas.
  • Nikola

    09.04.2024 18:55
    Da Srbija je veliki sistem. SNS kadrovi nisu sposobni da upravaljaju velikim sistemima. Prepustite to drugima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.