Advokat Tapušković: Tri razloga zašto vraćanje smrtne kazne nema smisla

Advokat Branislav Tapušković izjavio je da je ukidanje smrtne kazne civilizacijska tekovina i da se zato nikad više ne sme dopustiti da se država spusti na nivo zločinca i dželata.
"I da bi to bilo jasno, zato što se duboko veruje da smrtna kazna može da zaplaši potencijalne izvršioce krivičnih dela, navešću samo tri stvari koje u najvećoj mogućoj meri opovrgavaju to verovanje", rekao je Tapušković za agenciju Beta.
 
On konstatuje da se ideja o vraćanju smrtne kazne javlja kad se dese strašna krivična dela.
"Prvo, smrtna kazna ne može zaplašiti nekog ko ne zna da će ubiti, ko će se na to u trenutku odlučiti. Pod dva, pitanje je da li će se ikada naći makar jedan čovek koji će zaustaviti svoj ubilački pokret razmišljajući o kazni. I treće, nikad nije dokazano da je smrtna kazna uticala da je jedan ubica koji je već odlučio da to postane od svoje namere odustao, jer će se smrti plašiti posle presude, ali ne pre zločina", objasnio je Tapušković.
 
On je naglasio da su ove tri stvari produkt istraživanja ljudi koji su se bavili problemom zločina.
Takođe je rekao da bi u svakom slučaju advokatura morala da uloži sve svoje snage da se smrtna kazna nikad više ne uvede.
 
"Doživotni zatvor je, prema mom mišljenju, mnogo teža kazna, da osuđeni taj greh koji je napravio nosi dok je živ i da ispašta zbog toga", rekao je Tapušković.
 
Podsetio je i da bi uvođenjem smrtne kazne u pravni sistem Srbije bio ugrožen status države na putu ka Evropi.
  • nikita petrovic

    10.04.2024 13:56
    smrt za smrt
    je primitivni čin koji stvara vojsku bezosečajnih bića i šta onda sa takostvorenimljudskim bićima gospodin tapučković je potpuno u pravu +samo još da napravimo kamen za žrtvovanje za bogove i nama nam kraja postoje mnogi intervjui dzelata koji to potvrdzuju
  • Selo

    10.04.2024 08:24
    Samo vi raspišite referendum, ostalo je naša briga.
  • XY

    09.04.2024 21:55
    Naravno da vama pohlepnim advokatima odgovara trajanje svakog procesa unedogled kad naplacujete pola necije plate za jedan izlazak na rociste. Itekako ima i smisla i milion razloga za uvodjenje i izvršenje smrtne kazne jer ovakvi monstrumi i svi njihovi zaslužuju da im se zatre svaki trag.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.