Poverenica preporučila Vučeviću uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u Vladi Srbije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je mandataru Milošu Vučeviću preporuku za unapređenje ravnopravnosti, koja se odnosi na uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca.
Janković je u preporuci navela da se Srbija, prema podacima Interparlamentarne unije (IPU) i UN Women, nalazi na 39. mestu u svetu po broju zastupljenosti žena na ministarskim pozicijama (36 odsto), dok je po broju žena u parlamentu na 47. mestu sa 34,8 odsto, saopštio je njen kabinet.
Prema njenim rečima, neophodno je nastaviti i unapređivati takve trendove, jer je uravnoteženo učešće muškaraca i žena u odlučivanju kreiranja javnih politika jedan od prioriteta za sveukupan razvoj društva, obezbeđivanje pravednije raspodele uticaja, korišćenje potencijala svih članova društva i obezbeđenje održivog razvoja.
 
"Imajući u vidu da uravnotežena zastupljenost polova postoji kada je zastupljenost jednog od polova između 40 i 50 odsto u odnosu na drugi pol, poželjno je da ovakav odnos polova bude zastupljen i u sastavu Vlade", navela je Janković.
Naglasila je i da ravnomerna zastupljenost žena na pozicijama odlučivanja ne sme biti samo deklarativno ispunjenje kvota, već da je u "srži tog pitanja da se iskoristi pun spektar talenata i perspektiva koje jedno društvo ima".
 
Poverenica je podsetila i na to da su u izveštaju Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) od 28. februara 2024. godine date preporuke sa ciljem da se dodatno unapredi sprovođenje izbora, a u kojima se pored ostalog ističe potreba da se uspostave dodatni mehanizmi i podsticaji kako bi se, osim većeg učešće žena u političkom životu, povećala njihova vidljivost i unapredila njihova uloga u politici.
  • Radojka

    09.04.2024 17:55
    Ajde molim te
    Prestanite da lupetate o zenskim pravima jer otkad su poceli da palamude ljudskim pravima i rodnom ravnopravnošću,gore je nego u socijalizmu. Manite se prebrojavanja, same smo sposibne sa se za sve izborimo. Samo se ne glupirajte sa odbranom zena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.