Ko je u opoziciji za bojkot, ko protiv, a ko neće ni na sutrašnji razgovor sa Brnabić?

Stav Pokreta slobodnih građana (PSG) je da sve dok postoji i promil šanse - treba se boriti, izaći na novu rundu razgovora sa Anom Brnabić u četvrtak i izaći na izbore u junu.
Ko je u opoziciji za bojkot, ko protiv, a ko neće ni na sutrašnji razgovor sa Brnabić?
Foto: FoNet (Velimir Ilić)
To je za N1 rekao predsednik PSG Pavle Grbović i istakao da bi najvažnije bilo stvoriti konsenzus i da bi veća šteta bila donositi parcijalne odluke pojedinih članica koalicije "Srbija protiv nasilja".
 
"Netačno je da tražimo alibi za bojkot. Da želimo bojkot - ne bismo dolazili ni na prethodne razgovore. Želimo minimalno pristojne uslove za održavanje izbora, sa posebnim fokusom na tri tačke koje smo istakli na prethodnim konsultacijama u Skupštini", rekao je Grbović.
Napomenuo je da bi jedino ispravno i odgovorno prema građanima bilo boriti se sve dok postoji i promil šanse i iscrpeti sve mogućnosti pre povlačenja i dizanja ruku.
 
"Ceo svet zna da Srpska napredna stranka krade izbore u Beogradu i Srbiji i zato pritisak na njih treba da se nastavi. Rizikujemo da svojim povlačenjem u junu prisustvujemo demonstraciji nekog festivala privida demokratije", rekao je Grbović i zaključio da treba pokazati odgovornost i dovoljnu količinu pameti da se održi opozicija celovitom uprkos izazovima sa kojima se suočava.
Član Predsedništva Nove Demokratske stranke Srbije (Nova DSS) Miloš Stanković izjavio je danas da predstavnici koalicije NADA neće učestvovati na kolegijumu Skupštine Srbije, koji je za četvrtak zakazala predsednica parlamenta Ana Brnabić.
 
Stanković je za N1 naglasio da "ne treba verovati Ani Brnabić i Srpskoj naprednoj stranci da su istinski zainteresovani za demokratske procese u društvu".
 
"Prošle srede su raspisani izbori, a sada poziva na kolegijum. Zovu na razgovore o izbornim uslovima nakon što je započeo izborni proces. Kasno je da se sada razgovara o elementarnim uslovima za izbore", dodao je Stanković.
 
Prema njegovim rečima, koalicija NADA je do sada pokazala i više nego ozbiljnu konstruktivnost u razgovorima o izborima, ali vlast nije imala sluha.
 
"Pod ovakvim uslovima 2. juna izbora nema. Angažovanjem najšireg kruga ljudi i uz podršku građana vodićemo aktivan otpor", kazao je član Predseništva Nove DSS.
 
On je naglasio da je zapadnim državama važno da postoji stabilnost i prividna demokratija u Srbiji da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio da sprovodi francusko-nemački plan i Rio Tinto agendu.
 
Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da izbori zakazani za 2. jun u Beogradu "nisu izbori" i ocenila da ih je potrebno opet ponoviti.
 
Ukazujući da se zakoni o izborima menjaju nakon raspisanih izbora, Tepić je u objavi na društvenoj mreži Iks navela više razloga za stav da "ovo nisu izbori".
 
Kao razlog zbog kog se moraju ponoviti navela je to što je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić 1. aprila počela "dijalog" sa opozicijom o izbornim uslovima na osnovu preporuka ODIHR, a 3. aprila odbila zahteve opozicije i raspisala izbore.
 
"Rekli smo hajde, ispoštujte tri osnovna principa i sve preporuke, radićemo i danonoćno da stignemo pre raspisivanja izbora. Odbila je i 3. aprila raspisala izbore", navela je Tepić.
 
Prema njenim rečima, 7. aprila predata je "Vučićeva" lista, a 8. aprila je Brnabić poslala izmene pet zakona o (raspisanim) izborima.
 
"Ko je ikada igde video da se zakoni o izborima menjaju nakon raspisanih izbora", dodala je Tepić.
 
Pokret "Mi - glas iz naroda" najavio je danas da će izaći na beogradske izbore zakazane za 2. jun, kao i da će nosilac liste biti šef njihove poslaničke grupe u Skupštini Srbije - Branko Pavlović.
 
Pavlović je na konferenciji u Domu Narodne skupštine rekao da je priča o bojkotu tih izbora izuzetno štetna, i da se najavom bojkota spušta energija i radi u korist vladajuće grupacije.
 
"Kolegijum Narodne skupštine o konsultacijama za poboljšanje izbornih uslova se vrlo dobro vodi, kroz taj dijalog izborni uslovi će biti značajno bolji", kazao je on.
 
Pavlović je ocenio da je korupcija najveći problem u Beogradu i uzrok svega lošeg što se u prestonici događa, te da će im borba protiv nje to biti jedan od glavnih ciljeva, kao i da će se taj pokret osloniti na struku i nauku koji će definisati strateški plan za glavni grad Srbije.

Inače, kako je preneo Blic, Zeleno-levi front je pre nekoliko dana objavio poziv građanima da se jave za obuku za kontrolore što, kako piše Blic, navodi na zaključak da se ili spremaju za izbore ili spremaju rezervni plan. No, za taj beogradski list su samo rekli "da će odluku doneti demokratski".

Predsedništvo Gradskog odbora Demokratske stranke saopštilo je da je minimum za učešće na izborima prihvatanje tri zahteva opozicije, ili će u suprotnom 23. aprila započeti kampanju "Spreči lažne izbore".

"Blic" kao one koji su za bojkot izbora navodi još Ekološki ustanak, dok su za učešće Narodna stranka, Pokret "Mi - snaga naroda" i Pokret "Dosta je bilo".

  • Dr

    10.04.2024 18:01
    Najjače je u komentarima na 021
    Kad neko hvali sns botovi+nsnp -
    Kada neko hvali marinku i opoziciju : bogovi - snp +
    A kad neko hvali Mi pokret Nesterović svi minus. Znali svima smeta.
    Tako da znate kome ide moj glas.
  • šumar

    10.04.2024 16:50
    Pa evo, ja na terasi u šupi imam jedan stari lavor. Onaj plehani. I ne znam tačno zašto ga čuvam, zašto ga nisam odavno bacio. Eto, na primer, i taj lavor bi bio bolji predsednik od Vučića. Ne bi nas brukao, ne bi pravio štetu...
  • MK

    10.04.2024 15:17
    ništa od toga
    @ šumar
    Ništa od toga neće biti, dok su glasači opozicije tako nepismeni kao Vi, i kao ovaj koji je pisao transparent gde se ne razlikuje Đ od Ć! Ђ и Ћ!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija