Brnabić: Na sastanku sutra izmene pet zakona radi sprovođenja preporuka ODIHR

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je rekla da su za sutrašnji sastanak s predstavnicima poslaničkih grupa pripremljene izmene pet zakona kojima se omogućava sprovođenje sedam preporuka ODIHR.
Brnabić: Na sastanku sutra izmene pet zakona radi sprovođenja preporuka ODIHR
Foto: 021.rs
Brnabić je za televiziju Prva kazala da su su preldožene izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o Ustavnom sudu, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o sprečavanju korupcije.
 
Skupština Srbije je ranije saopštila da je Brnabić pozvala sve poslaničke grupe u želji da se, kako je navela, nastavi dijalog "o primeni svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji".
Brnabić je kazala da očekuje i predloge i sugestije opozicije u vezi izmene tih pravnih akata, te da će, ukoliko i čim bude postignu zajednički dogovor biti u plenumu - na glasanju u Skupštini Srbije.
 
Navela je i da je do sada Vlada Srbije već primenila četiri preporuke ODIHR, ali nije precizirala koje.
"Za sve koji su rekli da neće doći sutra na dijalog, pošto je to irelevanto jer su izbori u Beogradu već raspisani (za 2. jun), ovo je takođe izuzetno važno, a i u stvari je najvažnije za parlamentarnei izbore... a (poslanički) izbori idu za četiri godine", kazala je ona.
 
Rekla je da je "bez obzira na to da li bojkotuju ili ne izbore (u Beogradu), ovo (implementacija preporuka ODHIR) je je važno za Srbiju i to treba da se uradi što pre".
 
Napomenula je da je otvoren njen poziv opoziciji za taj kao i za sve buduće razgovore o primeni preporuka o unapređenju izbornih uslova i da će, kako je kazala, nastaviti i dalje da ih poziva.
 
Dodala je da je ispunjenje svih preporuka ODIHR važno i za građane i za državu, za sve buduće izbore.
 
ODHIR je posle decembraskih izbora objavio 25 preporuka za unapređenja izbornih uslova u Srbiji.
 
Još uvek nije poznato da li će opozcione koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA, čiji su prestavnici tvrdili da su decembarski izbori bili pokradeni, doći na sutrašnji sastanak.
  • S56

    11.04.2024 07:34
    @ miodrag
    Od brnabićke se traži samo da pošteno sprovede ono što je dogovoreno, mada na osnovu pređašnjeg iskustva sa njom i njenim gazdom nema razloga za bilo kakav optimizam.
  • miodag

    10.04.2024 23:06
    izbori
    Pa ko sme da joj zameri bilo šta u vezi izbora. Evo sutra na sastanku predložiće pet novih zakona radi sprovođenja preporuka ODIHR. Pa šta više hoćete od nje.
  • El

    10.04.2024 20:55
    Plus da svi lokalni izbori u istom danu ( da ne možete da seljakate birače tamo vamo što radite već 12 godina ) pa da odmerimo volju naroda !!!
    Ako pobedite na fer i poštenim izborima prvi ću čestitati, ali nema šanse da pobedite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija