Danas nove konsultacije Brnabić i opozicije, dolazak najavila i "Srbija protiv nasilja"

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić održaće danas konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka ODIHR za izbore, a na koji su pozvane sve poslaničke grupe.
Danas nove konsultacije Brnabić i opozicije, dolazak najavila i "Srbija protiv nasilja"
Foto: 021.rs
Na sastanak su pozvani i predstavnici relevantnih organizacija civilnog društva i međunarodni partneri kako bi se razgovaralo o daljem radu na ispunjavanju preporuka u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji.
 
Radna grupa Vlade Srbije za praćenje i implementaciju preporuka ODIHR-a pripremila je nacrte izmena i dopuna tri izborna zakona koje su potrebne kako bi se primenile određene preporuke ove organizacije.
Reč je o Zakonu o izboru narodnih poslanika (u skladu sa preporukama broj 2, 11, 12 i 20 iz finalnog izveštaja ODIHR), Zakonu o lokalnim izborima (u skladu sa preporukama broj 2, 11 i 20 iz finalnog izveštaja ODIHR) kao i Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti (u skladu sa preporukom broj 15 iz finalnog izveštaja ODIHR).
 
Učesnici sastanka pozvani su da iznesu komentare na predlog izmena i dopuna ovih zakona, kako bi se, u najkraćem roku, na transparentan i inkluzivan način, finalizovale izmene i bile upućene parlamentu na razmatranje i usvajanje, a to će biti i prilika da različiti učesnici u ovom procesu predlože dalje korake za rad na primeni preporuka ODIHR-a.
Brnabić je ranije u pozivu za sastanak navela da će u fokusu biti radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava.
 
U pozivu se navodi da su pozvane sve poslaničke grupe u parlamentu iz želje da se u okviru Narodne skupštine nastavi dijalog o primeni svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji.
 
Pored parlamentarnih stranaka, za sastanak poziv su dobile i organizacije civilnog društva - CeSID, CRTA, Transparentnost Srbija kao i međunarodni partneri Republike Srbije koji su do sada učestvovali na sastancima u vezi sa primenom preporuka ODIHR-a.
 
Koalicija "Srbija protiv nasilja" saopštila je da će učestvovati na kolegijumu Skupštine Srbije. Koalicija je postigla dogovor i o zajedničkim ciljevima i insistiranju na sprovođenju svih preporuka ODIHR pre održavanja izbora.
  • Đole

    11.04.2024 08:38
    Baš tako
  • Ludovički

    11.04.2024 07:27
    Nije jednostavno
    Jedno je doneti ili promeniti zakone, a sasvim drugo je primenjivati ih, pogotovu kad su na vlasti neoKradikali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.