Hitne pomoći ima, ali na kom broju: Dok građani tragaju, gube se životi

Muškarac star 83 godine preminuo je u sredu uveče od infarkta.
Hitne pomoći ima, ali na kom broju: Dok građani tragaju, gube se životi
Foto: 021.rs
Od Kaluđerice gde je doživeo infarkt, do Vinče - gde je konstatovana smrt, komšije su pokušavale da ga spasu i ustanove koja zdravstvena ustanova je nadležna i u mogućnosti da mu pruži pomoć.
 
Beogradsko naselje Kaluđerica pripada opštini Grocka. A beogradska Hitna pomoć, koju dobijete kada pozovete broj 194 ne pokriva ovu opštinu, već je za nju nadležna hitna služba lokalnog doma zdravlja.
 
Veliki broj od 84.000 građana u 15 naselja ove opštine to ne zna, a takav je bio slučaj i kada je pozlilo preminulom muškarcu.
 
Kako je za N1 ispričala studentkinja iz Kaluđerice koja je sa ocem pokušala da pomogne komšiji, koji je doživeo infarkt u svom dvorištu, ona je pozvala Hitnu pomoć na broj 194. Odatle su je uputili na Dom zdravlja u Grockoj i njihovu hitnu službu.
Devojka priča da joj je iz Doma zdravlja Grocka rečeno da nemaju sanitetsko vozilo na raspolaganju i da je najbliže mesto gde je moguća reanimacija Dom zdravlja u Vinči. Zbog toga su čoveka stavili u automobil i sa njim krenuli njegov unuk, ona i njen otac koji je davao veštačko disanje.
 
U putu su, kaže, ponovo kontaktirali Dom zdravlja Grocka odakle im je, na pola puta do Vinče, rečeno da mogu pomoć da potraže i u Domu zdravlja u Kaluđerici.
 
"Krenuli smo kolima, stigli smo brzo u Vinču, za možda 10 do 12 minuta od kada smo prvi put zvali Hitnu pomoć", kaže devojka.
Međutim, stariji muškarac je već bio preminuo. Devojka dodaje da je ispred Doma zdravlja izašla doktorka opšte prakse koja je bila u smeni i koja ga nije reanimirala, već je konstatovala da ne daje znake života.
 
Devojka napominje da u trenutku dolaska u Dom zdravlja u Vinči ni tu nije bilo ekipe Hitne pomoći i da je ona u ovom objektu tek od 20 časova, kada se završi redovno radno vreme.
 
Direktor Doma zdravlja: Mogli su da idu u Kaluđericu
 
Smrt pacijenta je za portal N1 potvrdio i direktor Doma zdravlja Grocka Nebojša Blagojević. 
 
Njegova priča se, međutim, razlikuje od onoga što tvrdi sagovornica N1, a što je objavila i na društvenim mrežama. Blagojević kaže da su komunicirali sa Domom zdravlja u Kaluđerici, a ne u Grockoj, kao i da im je data preporuka da krenu do Doma zdravlja u njihovom mestu i tu sačekaju dolazak ekipe Hitne pomoći.
 
Kako on kaže, da pomoć potraže u Vinči verovatno su se odlučili jer znaju da tamo postoji Hitna pomoć.
 
On napominje da porodica za sada nije podnela nikakvu pritužbu na rad lekara i zaposlenih u Domu zdravlja Grocka, ali da je i bez toga pokrenuta komisija za unutrašnju kontrolu kvaliteta rada, koja će razgovarati sa svim akterima ovog događaja.
 
Hitne pomoći ima, ali pitanje je gde
 
Ovaj događaj podsetio je na nedavnu smrt 22-godišnje devojke iz Kaluđerice. Porodica tvrdi da su uzaludno pokušavali da dođu do hitne pomoći jer su ih sa jednog broja upućivali na drugi – od beogradske Hitne pomoći, preko Grocke do Kaluđerice. Za to vreme, devojka koja je bolovala od astme preminula je na kućnom pragu, zbog čega je Ministarstvo zdravlja uputilo inspekciju da utvrdi da li je bilo propusta u radu.
 
Direktor Doma zdravlja u Grockoj napominje da su neistiniti navodi u medijima i na društvenim mrežama da Opština Grocka ima samo jedno sanitetsko vozilo. Prema njegovim rečima, postoji pet ekipa hitne pomoći, mobilne i stacionarne.
 
Iz Hitne pomoći su potvrdili da njihova služba ne pokriva opštinu Grocka, i da pacijente sa te opštine upućuju na DZ Grocka ili DZ Kaluđerica. Dodaju da u slučajevima da Grocka nema slobodan sanitet i ekipu, šalje se pomoć i iz Beograda. Međutim, to ne rade na zahtev građana već je neophodno da im se sa zahtevom obrati Dom zdravlja u Grockoj.
 
Rešenje ove zavrzlame, koja nekoga može da košta i života, bilo bi u umrežavanju svih hitnih službi u jedinstven broj tako da građani ne moraju da lutaju i traže pomoć od jednog do drugog.
  • mmm

    13.04.2024 10:07
    sta
    sta vi ocekujete da med,teh za platu 70.000 hiljada trci da spasi babu od 100 godina,,,a zovete svaki munut za svaku glupost i vecinam prevaranti zovu kojim nije nista...
  • Ж

    13.04.2024 09:13
    Ж
    Немогу да сватим ботове који лупају минусе на истините коментаре? Можда ви или неком вашем ближњем буде потребна м.помоћ.
  • /

    13.04.2024 08:40
    /
    jbga, to je isto kao sa vatrogasnom stanicom koju niste hteli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.