Etički odbor odbacio prijave Stefanovića: Tužiteljka Bojana Savović nije kršila kodeks

Etički odbor Visokog saveta tužilaštva (VST) ocenio je da tužiteljka Bojana Savović nije prekršila Etički kodeks.
Etički odbor je ispitivao više prijava koje je protiv tužiteljke Bojane Savović podneo glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, zbog njenih javnih nastupa, a posebno učešća na tribinama "Proglasa".
 
Kako piše Nova.rs, ovim je istovremeno isključena mogućnost da se protiv Savovićeve pokrene disciplinski postupak, što je Stefanović takođe inicirao u svojim dopisima koje je slao organima VST.
Stefanović je u više navrata podnosio prijave VST protiv Savovićeve, gotovo posle svakog njenog javnog nastupa.
 
Etički odbor je još ranije saopštio da u njenim nastupima nisu prepoznali kršenje profesionalnog kodeksa.
 
Na poslednjoj sednici, na kojoj su razmatrane prijave koje su u međuvremenu prispele, Etički odbor je jednoglasno doneo odluku da u inicijativama Nenada Stefanovića nema osnova za njihovo ponovno postupanje, odnosno izjašnjavanje o onome o čemu su se već jednom izjasnili.
 
Goran Ilić, javni tužilac Vrhovnog tužilaštva i počasni predsednik Udruženja tužilaca Srbije (UTS) ocenio je za "Novu" da je Etički odbor VST, svojom poslednjom odlukom "na podrazumevajući način rekao da Bojana Savović, svojim nastupima, nije povredila granice slobode izražavanja javnih tužilaca".
 
Podsetimo, Nenad Stefanović, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneo je protiv Bojane Savović početkom godine čak 11 prijava – sedam disciplinskih i četiri zbog kršenja kodeksa.
 
Osim što je više puta u medijima otvoreno govorila o problemima u tužilaštvu, Stefanović je posebno mesto u svojim prijavama posvetio učešću Savovićeve na tribinama građanske inicijative "Proglas", pokušavajući da je optuži za političko delovanje.
  • Nik

    13.04.2024 10:26
    To ovi sto ih nema? Sto ne rade svoj posao? Koji trebaju da su u zatvoru i smenjeni odavno?
    Jadna je zemlja sa ovakvim tuzilastvom...
  • Ludilo u stali

    13.04.2024 06:21
    Zlikovacki paravan, donesu tu i tamo pokoju normalnu odluku da sakriju ono u sta su se stvarno pretvorili, u 'call girls' organizovanog drzavnog kriminala ili organizovene kriminalne grupe koja vlada sa svim u ovoj jb koloniji. Sva ljubav i postovanje tuziteljki
  • Mojsije

    13.04.2024 06:21
    Ju ju
    Stefanovic?!? Zagorka?!? Isto drustvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija