Vlada Kosova do 10. maja šalje statut ZSO Ustavnom sudu - uslov za članstvo u Savet Evrope

Vlada Kosova načelno se dogovorila sa međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalje Ustavnom sudu na razmatranje Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.
Pre toga, Generalna skupština Saveta Evrope na glasanju 16. aprila treba da podrži zahtev Kosova da bude primljeno u tu međunarodnu organizaciju, objavio je Albanijan post.
 
Planirano je da Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, kosovska vlada uputi Ustavnom sudu na predlog ministra administracije i lokalne samouprave Eljberta Krasnićija.
Prema izvorima Albanijan posta, to će biti uslov za Prištinu kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio Kosovo kao članicu te organizacije.
 
Vlada Kosova je pristala na taj potez u zamenu za članstvo u Savetu Evrope, navodi Albanijan post, prenosi Kosovo onlajn.
Podseća se da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica upućivanje Nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, a ne i odluka tog suda, što je, dodaju, navedeno u izveštaju Dore Bakojani, u kojem stoji da "Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom".
 
Taj "suštinski" i "opipljivi" korak biće upravo slanje Nacrta na razmatranje Ustavnom sudu.
 
"Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, nastaviće se procedure za članstvo u Savetu Evrope, a u međuvremenu se čeka odluka suda o tom dokumentu. Šta će se dalje dešavati, zavisi od odluke Ustavnog suda", konstatuje Albanijan post.
  • Comi

    13.04.2024 13:01
    ... lud zbunjenog.
    Kakav manevar... dobiju stolicu u Savjetu Evrope, pošalju "ustavnom sudu" nacrt i onda ustavni sud kaže neustavno. Pojeo vuk magarca a Srbija dobila ništa. To je ta spoljna politika.
  • Kurti

    13.04.2024 12:18
    Hvala Vučiću na potpuno nezavisnom Kosovu!
    -Na pozivnom broju +383
    -na albanskoj vlasti u svim delovima Kosova
    -na kosovskim tablicama u svim delovima Kosova
    -na albanskoj policiji u svim delovima Kosova
    -na ukidanju dinara
  • Aleksandar

    13.04.2024 12:18
    Odgovor
    SNS kradikali im sve dali samo da im se napune džepovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.