FT: Srbija kupovinom francuskih "rafala" pravi zaokret od Rusije

Beograd planira nabavku francuskih borbenih aviona "rafal" vrednu tri milijarde evra, pokazujući dugoročnu posvećenost Zapadu nakon decenija oslanjanja na ruske avione, prenosi Fajnenšel tajms (FT).
FT: Srbija kupovinom francuskih "rafala" pravi zaokret od Rusije
Foto: FoNet (AP)
Očekuje se da će Srbija potpisati najveći ugovor o oružju u svojoj modernoj istoriji sa Francuskom, što je znak kako ruski rat u Ukrajini podstiče jednog od najbližih saveznika Moskve da "diverzifikuje" kupovinu oružja.
 
Od ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu 2022. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je "frustrirao" evropske zvaničnike odbijanjem da se pridruži zapadnim sankcijama protiv režima Vladimira Putina, držeći Srbiju otvorenom za ruske poslove – istovremeno zadržavajući svoju kandidaturu za pridruživanje EU, piše FT.
 
Ali, kako se pritisak iz Evrope i SAD povećavao, piše FT, Vučić je počeo da dozvoljava isporuke municije srpske proizvodnje u Ukrajinu i da kupuje zapadno oružje, pored kineskih i ruskih sistema koje trenutno koriste srpske oružane snage.
Zvaničnik srpske odbrane rekao je da je "dogovor ispregovaran više od 90 odsto", ali da dve strane i dalje moraju da se dogovore o finansijskim uslovima.
 
"Rat u Ukrajini je za nas ubrzao diversifikaciju. Oslonili smo se na tehnologiju sovjetskog tipa i imamo neke duge repove, potrebu da održavamo tu opremu", rekao je taj zvaničnik.
 
Kako je kazao, zbog geopolitičkih okolnosti sada nije ni izvodljivo, čak i ako želite, kupiti od Rusije.
List podseća da je Makron poslednjih meseci koristio sve oštriju retoriku o riziku za evropsku bezbednost ako Rusija ne bude poražena u Ukrajini. Takođe se sve više fokusirao na zemlje koje su nekada bile u sferi uticaja Rusije, kao što je Moldavija.
 
Njegovo obraćanje Vučiću i podrška ulasku Srbije u EU deo su te strategije, a dvojica lidera su razgovarala i o ulozi Srbije u evropskoj proizvodnji municije, navodi Fajnenšel tajms.
 
Kako je kazao Makron, razgovori o odbrambenim ugovorima i energetskim projektima "znak su političkog poverenja i želje za proširenjem naših odnosa".
 
Međutim, kako prenosi Fajnenšel tajms, čak i dok je hvalio Vučića, Makron je takođe signalizirao da želi da Srbija preduzme dalje korake ka zapadu, uključujući i priznavanje državnosti Kosova.
 
"Za Srbiju je važno da nastavi da konkretizuje svoje evropske izbore, kao što je usklađivanje naših odluka o spoljnoj politici", rekao je Makron.
 
"Pariz ranije nije bio posebno zainteresovan za ovaj deo Evrope. Ali to se promenilo", rekao je srpski zvaničnik za FT.
 
"Rafal je", kako kaže, "važna prekretnica, ali ne i cela priča", dodajući da je Srbija takođe kupila francuske radarske i raketne sisteme i naručila Erbas transportne avione.
 
Srbija, čiji se sovjetski MiG-ovi 29 približavaju kraju svog životnog veka u narednoj deceniji, želi da obezbedi neprekidnu snagu vazduhoplovstva, piše Fajnenšel tajms.
 
"Veoma je važno da u kompletu sa avionima idu i rakete vazduh-vazduh, koje će obezbediti kontrolu vazdušnog prostora", rekao je penzionisani general vazduhoplovstva Sreto Malinović. Srbiji su takođe bili potrebni avionski radari i prateća oprema za napadno-navigaciju da bi bili deo dogovora, naveo je on.
 
Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do toga da evropske zemlje povećaju troškove odbrane i pomogla je Francuskoj da postane drugi najveći izvoznik oružja posle Sjedinjenih Država prošle godine.
  • @Steva

    15.04.2024 13:50
    @Steva ovo što pišeš je laž apsolutna ! Jer 1993 god je Hrvatskoj oružije slala Ukrajina, a ne Rusija. Ovo mogu svi da provere na internetu, a to je da je Ukrajina slala opružije Hrvatskoj. Neverovatno je koliku si laž izneo pomenuvši Rusiju da su naoružavali Hrvate umesto da kažeš da su to bili Ukrajinci. A isto kao i što pominješ Veto da nisu stavili za bombardovanje Srbije, a zna se da je Amerika i Nato bombardovao Srbiju bez odluke SB UN.
    Inače nije ni Madagaskar uložio veto nikad, ali isto kao i Rusija ni Madagaskar nije bombardovao Srbiju nego je to uradila Amerika i Nato. Neverovatno je kakve laži i obmane pišeš ?
  • Zare

    15.04.2024 12:11
    @Plaćač poreza
    Kupovanje Rafala je logican strateski potez jer Srbija htela - ne htela ostaje sa evropske strane gvozdene zavese sto bi ugrozilo odrzavanje Migova. Do 2034 ce nekako ti krsevi izgurati a da li su bolji od Rafala, uporedi Ladu i Reno. Slicna je razlika u kvalitetu.
  • Steva

    15.04.2024 11:46
    sramota je kako nam dobro ide

    Pera
    14.04.2024 • 22:15
    Hvala Francuzima
    Francuzi ce nam vratiti tako sto ce podrzati rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ne razumem politiku drzave Srbije...

    A,dali si se Pero pre toga zahvalio rusima što nisu stavili veto na bombardovanje Srbije kada su predsedavali u UN,pa zatim kada su 1993 godina naoružavali hrvatsku vojsku sa pešadijskim i artiljerijskim naoružanjem ? da što više srba pobiju.To im je bio baš onako bratski gest ne koji se treba podsetiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.