Istraživanje Batuta pokazalo: Svaki treći učenik učestvuje u bar jednoj tuči godišnje

Trećina učenika učestvovala je u tuči bar jednom tokom godine, pokazalo je istraživanje o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/2022. godini koje je sproveo Institut "Batut".
Istraživanje Batuta pokazalo: Svaki treći učenik učestvuje u bar jednoj tuči godišnje
Foto: Pixabay
Dnevni list Politika preneo je danas da je primetan porast agresivnog ponašanja devojčica i da učenice češće zlostavljaju vršnjakinje u odnosu na prethodno istraživanje sprovedeno 2018. godine.
 
Psihološkinja Ana Mirković je za Politiku ocenila da istraživanja ponašanja i navika školske dece pokazuju da društvo u kom živimo postaje sve agresivnije.
"Deca i mladi odrastaju u kulturi nasilja, u kojoj je agresija sveprisutna i postala je moneta za komunikaciju", kazala je Mirković.
 
Oko 41 odsto učenika i učenica prvog razreda srednje škole kazalo je da su prvi sekseualni odnos imali sa 15 godina, a petina je rekla da su prvo intimno iskustvo imali u 11. godini.
Istraživanje je pokazalo da đaci najveći deo slobodnog vremena provode koristeći internet, a svaki 11. učenik koristi društvene mreže više od sedam sati dnevno.
 
Svaki peti ispitanik naveo je da mu je lakše da govori o svojim osećanjima preko interneta nego uživo. 
 
Nervozu je jednom nedeljno ali i češće osećalo skoro 40 odsto đaka, dok je trećina bila razdražljiva, a petina se žalila da ima povremeno nesanicu. 
 
Uzorak istraživanja činilo je 198 odeljenja petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola, a ukupno je 3.713 ispitanika odgovaralo na pitanja instituta "Batut".
  • Ua

    15.04.2024 13:06
    Eto, to je taj obavezni obrazovni sistem. Ko tu ide u skolu zbog skole, ocigledno ne svi... a svi moraju da idu u skolu jer je obavezno, jer je to "tvoje pravo", jer "tako treba". I onda se dobiju ovakve statistike... Izmedju ostalog... A ima tu jos puno puno problema...
  • stručnjaci

    15.04.2024 12:49
    50-godišnjak
    MI smo kao klinci početkom 80-tih učestvovali u najmanje jednoj tuči DNEVNO i ništa nam ne fali, niko se nad tim nije zgražavao, niko nas nije proučavao a ako se bar jednom dnevno ne pomarišeš to i nije bio neki dan. Naravno da niko od starijih nijednog od nas nije posmatrao kao agresivnog u ta normalna vremena naše ponašanje je bilo potpuno regularno, očekivano i u skladu sa svim normama. Danas kad neko nekom razbije nos pa to se do Strazbura tera a mene kad je neki manji klinac nalupao još bi mi ćale sašio roditeljsku da se to ne ponovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija