Protestna nota ambasadi Hrvatske zbog sprečavanja posete Jasenovcu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom zabrane ulaska ministru Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac, saopštilo je ministarstvo.
Protestna nota ambasadi Hrvatske zbog sprečavanja posete Jasenovcu
Foto: 021.rs
"Ministarstvo najoštrije osuđuje zabranu ulaska ministru Milićeviću u Spomen područje Jasenovac. Ovim činom, Hrvatska, članica Evropske unije, je uskratila slobodu kretanja, koje je jedno od osnovnih prava na kojima počiva evropska zajednica", navodi se u saopštenju.
 
Ocenjuje se da je taj gest "posebno neprihvatljiv jer se njime uskraćuje pravo Srbiji na odavanje pijeteta žrtvama stravičnih ustaških zločina, među kojima su najbrojnije bile srpske žrtve".
"Takav neadekvatan tretman ministra u Vladi Srbije nosi krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljem razvoju odnosa Srbije i Hrvatske", dodaje se u saopštenju.
 
Ministarstvo navodi da Srbija ostaje opredeljena za vođenje dobrosusedske politike sa Hrvatskom, "na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja evropskih i antifašističkih vrednosti, uz očekivanje da hrvatska država poštuje navedene vrednosti".
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je ranije danas da hrvatska policija nije dopustila Milićeviću da poseti Spomen-područje Jasenovac jer ta poseta nije bila navedena u ranije dostavljenom programu.
 
To ministarstvo navodi da je, preko Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, dobilo notu u kojoj se najavljuje poseta delegacije Srbje, ali u programu nije bio naveden Jasenovac, pa u skladu sa bezbednosnim protokolima, poseta Jasenovcu zato nije mogla biti odobrena.
  • T

    16.04.2024 09:44
    Transfer blama.

    Ali... takvi smo.

    Ili još gori.

    Je li moguće da su Đ. M. i I. D. ovakvim @#$%&! potezom pokušali da se dodvore da bi SPS dobio veći kolač u ministartstvima pred proglašenje nove vlade?
  • Bb

    16.04.2024 06:39
    Bb
    Kao Političar,Ministar strane države,moraš tacno navesti gde ideš u stranoj zemlji kako bi imao obezbedjenje i sve sto ide uz tako nesto.Ovo je namerno propušteno od strane Srbije,po ko zna koji put,kako bi imali čime da zamajavaju svoje glasace! Sto napisa jedan,provaljeni ste odavno i sram vas bilo,sto zloupotrebljavate Jasenovacke žrtve!!!
  • Jerry

    16.04.2024 03:20
    Ovo je bio potez da se pažnja sa domaćeg terena prebaci u komšiluk.Nadam se da je narod shvatio da je ovo dimna zavesa za domaće probleme.Na svaki način treba obezbediti pobedu u Beogradu objektivno tu je najveća lova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.