Lekarska komora i Ministarstvo reagovali zbog slanja pacijenata kod "dede koji skida crnu magiju"

Lekarska komora Srbije (LKS) se naojštrije protivi davanju lekarskih saveta koji se zasnivaju na neproverenim, neistinitim i naučno neutemeljenim informacijama.
Lekarska komora i Ministarstvo reagovali zbog slanja pacijenata kod "dede koji skida crnu magiju"
Foto: Pixabay
Takvi saveti mogu naneti ozbiljnu štetu zdravlju pacijenta, a s druge strane, nanosi se šteta i ugledu medicinske struke, kažu u Lekarskoj komori Srbije nakon pisanja Danasa da pojedini lekari šalju svoje pacijente čak i kod "dede koji skida crnu magiju".
 
"Kod tog dede", kako je za Danas ispričao dr Aleksandar Ivković, radiolog iz Niša, poslat je pacijent koji je dobio moždani udar, neurolog propisao potrebnu i tačnu terapiju, ali nije se zaustavio na tome.
"Ovo je izgovorio pacijentu: 'Slušaj, ima jedan deda, skida crnu magiju. Tebi su sigurno bacili crnu magiju, znam taj kraj'. Takve stvari ostave vas bez teksta", istakao je sagovornik Danasa koji je opisao najsvežije primere "lečenja", o čemu opširnije OVDE.
 
Kako za Danas kažu u Lekarskoj komori Srbije, lekar je u obavezi da se u svom radu pridržava važećih standarda medicinske nauke i etičkih principa.
Na pitanje Danasa da li po važećim sistemskim zakonima i pravilnicima lekar u ordinaciji može da upućeje obolelog da poseti osobe koje često nisu lekari specijalisti i nemaju licencu za lečenje, a uprkos tome što je pacijent došao kod njih po medicinsku uslugu, savet i terapiju, u LKS kažu:
 
"Lekar zbog ovakvog postupanja može disciplinski odgovarati pred Sudom časti Komore. Postupak pred prvostepenim sudovima časti regionalnih lekarskih komora, koje su u sastavu Lekarske komore Srbije, pokreće se predlogom za pokretanje postupka, pacijenta, odnosno oštećenog".
 
U Ministarstvu zdravlja istim povodom kažu za Danas da pacijenti koje su njihovi lekari uputili kod nadrilekara, travara i sličnih osoba, to treba da prijave nadležnoj zdravstvenoj inspekciji.
 
"Oni će u skladu sa svojim nadležnostima ispitati te navode i reagovati", kažu u tom Ministarstvu.
 
Tanja Radosavljević, pulmološkinja i bivša direktorka Lekarske komore Srbije (LKS), kaže za Danas da bi lekar koji pacijenta uputi nadrilekaru trebalo da izgubi licencu.
 
"Jer u dužnostima koje je država Srbija prenela na LKS jeste borba protiv nadrilekarstva. Umesto da se lekari bore protiv nadrilekarstva, a znajući da je kovid izvukao najgore kada su pacijenti upućivani da piju veterinarski lek ivermektin, oni nastavljaju. Koliko njih su antivakcinaši? Ranije, dok sam ja bila u LKS, toga nije bilo", objašnjava Radosavljević.
Prema njenim rečima, "ako će da uzimaju procenat od deda, baba koji skidaju crnu magiju i prave meleme, ali i nadrilekara, što nije daleko od istine, ti ljudi bi trebalo da izgube licencu".
 
Veliki je problem, dodaje, što se pacijenti boje tih lekara jer opet moraju da im se vrate, pacijenti vrlo teško zbog sramote i ostalih razloga se odlučuju da se obrate sudovima časti LKS.
 
"Jer oni vide kako je Sud časti postupio protiv, na primer, Branimira Nestorovića koga je pet doktora tužilo. Nikakvog odgovora nije bilo", tvrdi ona.
  • Da da

    16.04.2024 13:35
    Stanje redovno
    Nema tu nikakvih problema Kako društvo takva i medicina Kad Karleuša daje savete i ne resetuje se zbog toga ne možete ni ovom lekaru zameriti.
    A ako se želi ozbiljno rešenje samo radikalni potezi u svim sferama života.
    Do tada udri brigu na veselje i što gore to bolje
  • Nana

    16.04.2024 12:15
    @Kuzman
    VI očigledno nemate dodir sa realnim stanjem na našim fakultetima a ni sa omladinom.
  • B

    16.04.2024 10:47
    Pitanje
    Da li je komora reagovala na rasističku i diskriminatorsku izjavu Nestorovića vezano za koronu?
    Ajmo žene u Milano Korona je smešna a mi imamo superiornu genetiku...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.