Opozicija poslala Brnabić predloge za izmenu Ustava: Lokalni i beogradski izbori da budu na jesen

Poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja" uputili su predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić predlog o izmenama i dopunama Ustavnog zakona.
Opozicija poslala Brnabić predloge za izmenu Ustava: Lokalni i beogradski izbori da budu na jesen
Foto: 021.rs
U njemu predlažu da se lokalni i beogradski izbori održe istovremeno, na jesen ove godine.
 
U dokumentu koji je poslat Brnabić, navodi se se Srbija nalazi u složenoj ustavnoj krizi, koja ima svoju međunarodnu dimenziju, te da su izbori u prethodnim godinama sistematski razdvajani termini u kojima se biraju skupštine jedinice lokalne samouprave, te je stoga njihov predlog da se održe svi izbori za jedinice lokalne samouprave u istom danu, 2024. godine.
U dokumentu koji je objavila Nova piše da izbori za Skupštinu grada Beograda i skupštine svih opština, gradova i gradskih opština u Srbiji treba da se održe u istom danu najranije šest meseci od stupanja na snagu poslednjeg donetog zakona, a najkasnije do kraja 2024. godine.
 
"Narodna skupština doneće zakone o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu", navedeno je u predlogu.
Predviđeno je da organi grada Beograda, opština, gradova i gradskih opština koji su obavljali funkcije u trenutku stupanja na snagu ovog Ustavnog zakona, nastavljaju rad do dana konstitituisanja novih skupština.
 
U dokumentu koji je opozicija uputila, navodi se da ustavni osnov za donošenje Ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije sadržan je u članu 205. Ustava, prema kojem se za sprovođenje promene Ustava donosi Ustavni zakon dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.
 
Države, kaže se, mogu naići i na izazove u uspostavljanju novih instituta i konstituisanju novih organa vlasti u vremenu koje je bliže ili dalje od trenutka promene ustava, pa se tada donosi ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog zakona za sprovođenje ustava u cilju prevazilaženja problema upotrebom ustavom opravdanih procesnih mehanizama.
"O tome postoje uporedni primeri, poput iskustava Crne Gore, Hrvatske i Slovenije", navodi se u obrazloženju i dodaje da je slična  praksa viđena i ranije u Srbiji.
 
Brnabić je juče odbila predlog opozicije da se beogradski izbori odlože, jer bi time, kako je rekla, bio prekršen Ustav.
 
Nove konsultacije kod Ane Brnabić zakazane su za sredu.
  • Grle

    16.04.2024 14:18
    Najbolje 2029.
  • Rudi

    16.04.2024 14:15
    Kakva budalaština!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija