Brnabić: Nema dogovara sa opozicijom, beogradski izbori će biti 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je, posle današnjeg razgovora sa opozicijom o izbornim uslovima, da nije postignut dogovor "jer se sve svelo na datum njihovog održavanja".
Brnabić: Nema dogovara sa opozicijom, beogradski izbori će biti 2. juna
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Ona je naglasila da će beogradski izbori biti održani 2. juna, za kad su prvobitno i raspisani.
 
"Izborne radnje za Beograd moraju da se završe, zbog građana i funkcionisanja Grada", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare, u Skupštini Srbije, navodeći da je "Srbija protiv nasilja" postavila ulitimativno zahtev da se svi lokalni izbori održe zajedno sa beogradskim.
Ona je navela da su današnji razgovori bili najkonstruktivnija razmena mišljenja i argumenata do sada.
Prema njenim rečima, nastavlja se sa radom na formiranju komisija za izmenu izbornih zakona i reviziju biračkog spiska.
 
Rekla je da je spremna da nastavi razgovor sa predstavnicima opozicije u vezi sa poboljšanjem izbornih uslova, i da je moguće da se novi sastanak organizuje do petka.
 
Brnabić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da joj je danas na sastanku sa predstavnicima opozicije iz koalicije Srbija protiv nasilja eksplicitno rečeno, da oni na objedinjavanje svih lokalnih izbora za 2. jun (za kada su zakazani lokalni izbori u Beogradu) "danas nikako ne bi pristali".
 
Ona je rekla da je tokom četiri sastanka sa predstavnicima opozicije o poboljšanju izbornih uslova, prihvaćen predlog da se izmeni zakon o prebivalištu, i da se uvede institucija da može da se glasa na novoj prijavljenoj adresi mesta prebivališta, nakon šest meseci ili godinu dana od datuma prijave, o čemu bi trebalo da raspravlja radno telo.
 
"Samo datum je problem. Oko svake od ostalih tema smo napravili kompromis", kazala je Brnabić.
 
Brnabić je rekla i da je prihvaćen predlog da se uvede uvid i kontrola nad biračkim spisakom, ali ne i u vezi sa oslobađanjem medija od uticaja vlasti, uz obrazloženje da ona "nije urednik medija".
 
"Predlog ustavnog zakona je neustavan, ne možete da donosite zakon ako niste menjali Ustav", kazala je Brnabić.
 
Ona je ocenila da je dijalog sa opozicijom "svakako lekovit za naš parlament", kao i da će se truditi da ga "u tom smislu i duhu nastavi".
 
Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" su, nakon sastanka o poboljšanju izbornih uslova sa Brnabić, koji je trajao više od četiri sata, novinarima rekli da ne mogu da pristanu na učešće na lokalnim izborima u Beogradu 2. juna, pod uslovima kakvi su danas, ali da će konačna odluka o tome biti doneta za dva dana, u petak.
  • Tanja

    17.04.2024 19:38
    Izbori
    Ma naravno... Vidite da se igraju mačke i miša... Dosta više... Ja ih ne bi više ni slušala ni zvala, dosta je bilo.... Svaki dan nešto hoće... Neka idu na fontanu ili bunar želja... Dosadiše više!!!
  • Lu

    17.04.2024 19:06
    Pobogu
    Zasto bi iko nju slusao sta govori ...cak i vi dragi botovi
  • xqt

    17.04.2024 17:16
    Ćorav posao
    Čini se da će se dogovarati do prvog juna i ništa značajnije se neće promeniti. brnabić stalno poteže ustav koji njen gazda krši svakog dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija