MUP Kosova: Na prelazima Srbije zadržano deset pripadnika policije Kosova, petorica puštena

MUP Kosova je večeras saopštilo da je među privedenima na prelazima Merdare, Jarinje, Bela zemlja i sa srpske strane granice Hrvatske i Srbije zadržano deset pripadnika kosovske policije.
Petorica su oslobođena, dok su petorica i dalje u pritvoru.
 
"Relevantne institucije su u procesu davanja tačnih informacija za razjašnjavanje situacije, ali od onoga što imamo do sada, na graničnim prelazima Merdare, Jarinje, Bela zemlja i na granici između Hrvatske i Srbije privedeno je 10 pripadnika kosovske policije (Albanaca i Srba). Njih petoro je pušteno na slobodu, dok je pet i dalje u pritvoru, među kojima je i zamenik direktora (Policije Kosova) Dejan Janković", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini.
Ministarstvo je navelo da su se, pošto je Parlamentarna skupština Saveta Evrope odobrila mišljenje kojim se preporučuje prijem Kosova u tu organizaciju, na meti vlasti Srbije našla vozila s građanima Kosova.
"Naši građani su satima bili zatvoreni u kancelarijama srpskih vlasti i sa njima su razgovarali razni ljudi o njihovom učešću ili eventualnim vezama sa Oslobodilačkom vojskom Kosova ili s ratom na Kosovu. Ovaj čin Srbije - zaustavljanje kretanje i maltretiranje naših građana više od 20 sati bez obzira na godine i pol, krši svaku humanitarnu normu i iznad svega je flagrantno kršenje Sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja", ukazuje se u saopštenju MUP-a Kosova.
 
Dodaje se da je "bez ikakvog objašnjenja srpskih vlasti zamenik direktora kosovske policije iz redova srpske zajednice Dejan Janković od jutra u pritvoru.
 
Po saznanjima MUP-a, Janković je prebačen u Rašku gde s njim razgovaraju razni državni akteri Srbije".
 
"Apelujemo na vlasti Srbije da hitno oslobode sve građane i pripadnike Kosovske policije koji su privedeni bez ikakvog opravdanja i u znak odmazde prema Kosovu. Istovremeno od međunarodnih faktora tražimo da najoštrije osudi ovakvo ponašanje Srbije prema građanima Republike Kosovo. Država Srbija je više puta činila ovakva dela i ponavljamo da u zatvorima Srbije ima mnogo građana koji su nepravedno privedeni iz istih razloga", navode u saopštenju.
  • Voja

    18.04.2024 07:28
    A kad oni hapse i maltretiraju Srbe to je onda u redu i demokratski?
  • Dahije

    18.04.2024 07:12
    Šta je vama, Srbija to kabadahijsko ponašanje ima i prema sopstvenim građanima, decenijama, što se iko čudi kada radi to i drugima?
  • I B i dj

    18.04.2024 06:48
    Ovde dvosmerno tamo jednosmern
    ne razumem kako je kosovska policija u užoj Srbiji???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija