Komandant NATO: Pojačavamo snage na Kosovu i u BiH, donećemo više teške opreme

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i zapovednik evropske komande američke vojske Kristofer Kavoli izjavio je da je NATO doneo odluku da pojača rezervne snage unutar misije na Kosovu (KFOR).
Komandant NATO: Pojačavamo snage na Kosovu i u BiH, donećemo više teške opreme
Foto: Beta/AP
Takođe, isto će učiniti i u Bosni i Hercegovini (Misija EUFOR Altea).
 
"Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba ne samo više snaga, nego i jače snage. Ovaj proces je u toku. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi", naveo je Kavoli u saslušanju pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, koje je održano 11. aprila.
On je dodao da su pokrenute bar dve fokusirane misije sa ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumevanja dešavanja na KiM i u BiH.
 
Kavoli je ocenio da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.
Napomenuo je da aktivnosti Rusije na, kako je naveo, podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spreče produbljivanje veza sa EU i NATO-om.
 
"Etno-nacionalistička politika sprečava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prekopotrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unapredile njene evroatlantske integracije", istakao je američki general.
 
Dodao je da Republika Srpska nastoji da, kako tvrdi, oslabi državnu vlast i odnose BiH sa EU i NATO-om, održavajući bliske veze s Rusijom.
  • KLF

    18.04.2024 21:01
    @Blefiranje

    Kad filozofiraš o nuklearnom naoružanju i međunarodnoj politici a reč "oružje" ti je već nepremostiva prepreka xD
  • Vladan

    18.04.2024 20:28
    Šta mislite svi, hoće li ovog put bežati u milu im Rusiju ili opet kod nas?
  • llll

    18.04.2024 17:55
    Da li možemo ikako da se primirimo u ova strašna vremena?

    U BIH se društvo još uvek nije oporavilo od prethodnog rata, toliko o tome kako su užasni svi ratovi na prostoru BIH od I,II svetskog do rata 90ih.

    Želimo mir. Sve balkanske narode vidim kao jednake i jednake u svojoj muci, prezirem samo ove koji nam otežavaju tu muku i ne daju nam da živimo u miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija