Kako se određuje cena đačkih ekskurzija i ko bira gde se putuje?

Dečji izleti i ekskurzije se, kao i redovna nastava, planiraju na početku školske godine, a roditelji se pitaju da li su njihove cene opravdane.
Kako se određuje cena đačkih ekskurzija i ko bira gde se putuje?
Foto: Pixabay
Ponude za jednodnevne izlete u najvećem broju novosadskih i beogradskih vrtića iznose oko 5.000 dinara, piše biznis.rs
 
Primera radi, cena izleta Oplenac-Šuplja stena koji se izvodi u jednom vrtiću iznosi 4.994 dinara. U tu cenu uračunat je prevoz, ručak, nadoknada za vaspitače, troškovi posebnih pogodnosti, usluga animatora, kao i troškovi organizacije.
 
Kada su u pitanju đačke ekskurzije i rekreativna nastava, one najčešće traju šest dana i koštaju oko 35.000 dinara.
Predsednik Nacionalne asocijacije Turističkih agencija Srbije Dragan Subotić kaže da "nema tačnog podatka koliki je udeo đačkih ekskurzija u domaćem turizmu, ali je svakako značajan i kreće se između 20 i 25 odsto". Upitan za cene koje su već godinama od strane roditelja ocenjene kao previsoke, Subotić kaže da se one formiraju na osnovu zahteva u javnom pozivu.
 
"Prilikom dostavljanja ponude, na osnovu zahteva škole ili predškolske ustanove agencije detaljno prikazuju kalkulaciju svih traženih usluga. Marža se takođe predstavlja posebno i gotovo nikada ne prelazi 10 odsto", rekao je on.
Govoreći o destinacijama koje se biraju za decu i đake, a koje su takođe česta tema roditeljskih sastanaka uz opažanja "da se godinama ponavljaju", on navodi da su "agencije pravilnikom Ministarstva prosvete o izvođenju ekskurzija isključene po pitanju ponude, te da se ponuda isključivo formira na osnovu zahteva škole". 
 
"Godinama su u opticaju jedne te iste destinacije, poput Vrnjačke Banje, Zlatibora, Tare, Mokre Gore, Topole, Palića, Subotice, Novog Sada, Đerdapa", zaključuje Subotić.
 
Kako se bira putovanje za decu?
 
Pravilnikom o organizaciji i ostvarenju nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi propisano je da "stručno veće za razrednu nastavu predlaže program nastave u prirodi, koji dostavlja nastavničkom veću, radi razmatranja i usvajanja".
 
"Odeljenjska i stručna veća škole predlažu program ekskurzije koji dostavljaju nastavničkom veću, radi razmatranja i usvajanja. Nastava u prirodi i ekskurzija mogu da se realizuju ako je savet roditelja dao saglasnost na program nastave u prirodi, odnosno ekskurzije", stoji u ovom pravilniku.
 
Postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. Komisija ima najmanje tri člana, od kojih je najmanje jedan predstavnik saveta roditelja razreda za koje se organizuje nastava u prirodi, odnosno ekskurzija i najmanje jedan nastavnik koji će realizovati nastavu u prirodi, odnosno ekskurziju, pri čemu se na sva ostala pitanja u vezi sa sastavom komisije shodno primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje oblast javnih nabavki. 
 
Kriterijumi kojima komisija prema ovom pravilniku treba da se vodi su: kvalitet smeštaja i ishrane, sadržaj programa koji obuhvata ispunjenost programa, vodiče, zabavni sadržaj i kvalitet prevoza.
 
Odluku o dodeli ugovora donosi direktor na osnovu predloga komisije.
  • Anna

    19.04.2024 14:01
    Živimo u Baden Virtembergu u Nemačkoj, ovde je prosečna neto plata za puno radno vreme veća od 2500€. Naše dete ide na ekskurziju 4 noćenja i 4 puna pansiona sa švedskim stolom za 250€.
  • Ana

    19.04.2024 10:11
    Bezobrazluk
    Vrtić iz NS u BG 6000.
  • A kampovi

    19.04.2024 08:04
    ?
    Niko ne komentarise cene sportskih kampova koji su isto za 5-6 dana oko 30ak hiljada ( i treba da budu ) Sve super. Deca idu, roditelji placaju...
    Ali za dj.ekskurzije se uvek nesto raspravlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.