Vujić: Šanse ravne nuli da Srbija uskoro izgradi nuklearnu elektranu

Direktorka Centra za nuklearna istraživanja Jasmina Vujić izjavila je danas za su šanse "ravne nuli" da Srbija u dogledno vreme izgradi "bilo veliku, bilo malu" nuklearnu elektranu.
"Imajući u vidu nedostatak stručnih kadrova, zakonske regulative i opšte infrastrukture, najkraći rok da se deo zahtevanih koraka ispuni je 30 godina i to pre početka same izgradnje nuklearne elektrane", tvrdi Vujić.
Ona ukazuje da su na Univerzitetu u Beogradu bazično ukinuti svi predmeti vezani za oblast nuklearnih tehnologija, dok je u institutima i istraživačkim centrima prekinuto finansiranje programa u toj oblasti.
Umesto veoma dugog i skupog procesa izgradnje nuklearne energetske infrastrukture, smatra Vujić, mogo bolji pristup je da Srbija napravi dogovor sa nekom od susednih zemalja koje planiraju da grade nuklearne elektrane u skorijoj budućnosti, a Mađarska je najbolja opcija. 
  • @Dule

    26.04.2024 02:51
    Jelena
    Vidite kako sam bila u pravu da postoji zakonska prepreka. A uzgred ako se bavite pravom znate da manje "bitni" zakoni moraju isto tako biti u skladu sa "krovnim"zakonima, jer u suprotnom bismo imali inicijativu za ocenu zakonitosti.
    U svakom slučaju, mogući/potencijalni kolega, koliko bili nas dvoje svesni da je ova rasprava akademska jer nema nikakvu težinu niti mogućnost ozbiljnog preciziranja zahteva, hoću da Vam kažem da ste u pravu da su Dveri užasna jedna nacionalistička tvorevina sa kojom se nikada ne bih mogla složiti. Ali, i to večito ali, u ovom slučaju, političko opredeljenje izvesne naučnice je ne može uskraćivati za njeno stručno mišljenje. A vrlo je stručna.
  • Nikola

    18.04.2024 18:18
    Ma sta se brinete, to ce ovi nasi velikodostojnici da sve nadgledaju iz letecih taksija. Nema greske. A ako bude greska bice i mnogo letecih srba. Mada ce velikodostojnici u slucaju takve greske vec odleteti dobro natovarenim letecim taksijima u nepoznatom pravcu.
  • Dule

    18.04.2024 15:44
    @Jelena
    Nijedan od navedenih članova je ne sprečava, sprečava je moratorijum koji veze nema sa time da li je fizičko lice ili ne, a koji je mogao biti uklonjen da se malo više bavila time, a malo manje nazadnim programom Dveri koji ni nema stavku o energetici. Niste ništa naveli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija