Pajtić o rezoluciji o Srebrenici: Oni koji su i devedesetih bili na vlasti svaljuju krivicu na narod

Niko ne optužuje Srbe da su genocidni narod, niti Srbiju da je genocidna država, izjavio je profesor prava Bojan Pajtić za nedeljnik Radar.
Pajtić o rezoluciji o Srebrenici: Oni koji su i devedesetih bili na vlasti svaljuju krivicu na narod
Foto: 021.rs
Pajtić je naglasio da režim u Srbiji uporno nastoji da od nečega što je individualna krivica ljudi, koji su osuđeni u Haškom tribunalu, napravi kolektivnu krivicu.
 
"Pokušavaju da nešto što je odgovornost onih koji su devedesetih bili na vlasti i koji su i danas, prebace na sve građane Srbije. Na to ne treba nasedati", smatra Pajtić.
Iza ratova koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije stoje oni koji su odgovorni za krvoproliće, za šovinizam, mržnju među različitim narodima, navodi on i ističe da su u Srbiji to predstavnici Srpske napredne stranke, a nekadašnje Srpske radikalne stranke i Socijalistička partija Srbije.
 
"U Hrvatskoj je to Hrvatska demokratska zajednica, u Bosni i Hercegovini Stranka demokratske akcije. Odnosno njihovi tadašnji funkcioneri, a ne Srbi, Hrvati i Bošnjaci", rekao je Pajtić.
Pajtić smatra da predsendik Srbije Aleksandar Vučić poseže za tom temom kako bi "zabašurio krađe, kriminal i strahovit nivo korupcije".
 
"U suštini, ta tema mu je potrebna da bi simulirao patriotizam, jer mu više odgovara da se građani bave pitanjem genocida koji se dogodio pre četvrt veka, a ne odgovornošću za užasno stanje privrede, za krađu na izborima ili krađu preko projekta Ekspo 2027", zaključuje Pajtić. 
  • Radovan III

    24.04.2024 12:11
    Ne znam u čijem interesu govori rofesor Pajtić.
    Da li su bombe padale po Miloševiću ili po Srbiji?
    Od kada UN donose rezolucije za dela pojedinaca (koji su već osuđeni)?!
    Šta se krije iza rezolucije - to će se tek videti.
  • qqqq

    20.04.2024 07:45
    @Nemanja

    Ovde se ne radi ni o jednoj politici vec o geopolitici.

    Hvala ti što si bio iskren pa si priznao da je ovo ipak rezolucija koja ima za cilj da obeleži je narod "genocidan" odnosno da je pojedinac koji ne podržava rezoluciju "genocidaš".

    Ne znam kako bi se ti osećao da si jedna od desetina hiljada žrtava tog rata, da su te proterali iz tvog doma i poubijali ti celu porodicu dok si bio dečak,samo zato što se zoveš "Nemanja" a ne drugačije. Posle 30 godina od završetka rata gledaš ubice tvoje porodice na slobodi.
    30 godina od zavšetka rata , od tebe traže da priznaš da si "genocidaš" jer se zoveš Nemanja i smatraš da ubice tvoje porodice moraju da budu u zatvoru.

    Jedni zločinci su kažnjeni, drugi nesrpki zločinci nisu kažnjeni, i tu se sva priča završava.

    Ovde se ne radi o politici(za većinu naroda) već o dostojanstvu i želji za pravdom, koja je izostala zbog različitih geopolitičkih ciljeva Srbije i NATO.

    Najveća žrtva ove sve priče su prekodrinski Srbi.
  • Milan NS

    19.04.2024 11:25
    Svako onaj
    ko misli da je ovo upereno protiv Srba nema pojma ni šta je to sloboda niti šta su to slobodarski narodi.
    Političari na onom sramnom "protestu" juče nagovaraju narod da ne priznaju genocid, da navijaju za Rusiju u njenoj agresiji na Ukrajinu jer su sebe prepoznali u činjenju zla i zato moraju da imaju podršku naroda kroz ove spinove

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.