Stejt department pozvao Srbiju da se uzdrži od jednostranih akcija oko hapšenja građana Kosova

Američki Stejt department pozvao je Srbiju da se uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih akcija i da u potpunosti poštuje sporazume postignute u okviru dijaloga Kosova i Srbije.
Stejt department pozvao Srbiju da se uzdrži od jednostranih akcija oko hapšenja građana Kosova
Foto: 021.rs
Misli se na dijalog koji se vodi posredstvom Evropske unije vezano za hapšenje građana Kosova.
 
U odgovoru za Radio slobodna Evropa, Stejt department je pozvao vlasti u Srbiji da deluju transparentno i uz puno poštovanje vladavine prava kada je reč o privedenim građanima sa Kosova.
"Proizvoljni ili neopravdano dugi pritvori, posebno ako se cilja na službenike Policije Kosova, biće viđeni kao eskalacija situacije, koja šteti miru i stabilnosti", rekao je danas neimenovani portparol američkog Stejt departmenta za RSE.
On je rekao da se slučajevi hapšenja moraju brzo razmotriti i izrazio nadu da će službenici Policije Kosova, koji se još uvek nalaze u pritvoru u Srbiji, biti oslobođeni.
 
U odgovoru se kaže i da sporazum o slobodi kretanja, postignut u okviru djaloga Beograda i Prištine, "pruža jasne parametre za ulazak građana Kosova u Srbiju i izlazak".
 
Prema navodima kosovskih vlasti, na stotine građana Kosova je 17. aprila zadržano i ispitivano bez razloga, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije demantovalo uz navode da se radilo o "redovnoj pojačanoj kontroli".
 
U međuvremenu je potvrđeno da je privedeno nekoliko pripadnika policije Kosova, a da je zameniku generalnog direktora Policije Kosova iz srpske zajednice, Dejanu Jankoviću, određen i pritvor od 48 sati.
  • Max

    19.04.2024 12:59
    Ma kakav stejt department,kako vas nije sramota,vi ste uzrok svih ratova u svjetu,opominjite nekog drugog
  • ŠTA TO BI

    19.04.2024 11:43
    Pa
    Šta je sa pohapšenim Srbima na Kosovu ? Oglasite se i oslobodite ih Kurtijevog terora.O ČEMU VIŠE SA VAMA DA SE PREGOVARA...VUČIĆU PRELIVA SE ČAŠA NARODU OD ZAPADA I ŽUTE OLOŠI.
  • Joca

    18.04.2024 22:22
    A ja pozivam SAD da reaguju. Kompletnu SNS vrhušku pod sankcije. Njima bliske ljude pod sankcije. Zaplena imovine u inostranstvu.

    Pa da vidimo da li će i onda biti jaki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.