Đorđević: Kako se izborni uslovi menjaju bojkotom?

Kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević izjavila je da ne bi rekla da su izborni uslovi sada gori nego na prethodnim izborima i upitala kako se oni menjaju bojkotom.
Ona je u "Utisku nedelje" na televiziji Nova podsetila da vlast nije ispunila ni zahteve protesta "kada su na ulicama bile stotine hiljada ljudi", nakon masovnih ubistava početkom maja 2023.
 
"Za sve nas bi bilo bolje da su ovi izbori mogli da budu na jesen", rekla je Đorđević, čiji Zeleno-levi front je u okviru koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) glasao za izlazak na izbore najavljene za 2. jun.
Na sastanku koalicije SPN u petak su protiv izlaska na beogradske i ostale izbore 2. juna glasali Stranka slobode i pravde, Srbija Centar, Zajedno, kao i Demokrarska stranka, iz koje su potom naveli da će se prikloniti volji većine - da se na izbore izađe.
 
Za izlazak na izbore su glasali Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.
Nakon sastanka beogradski odbor stranke Zajedno je u saopštenju naveo da će, s obzirom da nije bilo jedinstvenog stava u koaliciji, izaći na izbore.
 
Potom je stranačka centrala Zajedno saopštila da je donela odluku o prestanku rada Inicijativnog odbora za grad Beograd i isključenju Đorđa Miketića iz stranke, koji se nalazio na čelu tog odbora.
 
Đorđević je kazala da "nije bilo spremnosti druge strane (vlasti) da prihvati zahtev da izbori budu na jesen", te da i dalje stoji iza svog potpisa na dokument "ProGlasa".
 
Podsetila je da je ispunjen zahtev iz tog dokumenta da se beogradski izbori raspišu u najkasnijem mogućem roku, kao i da se lokalni i beogradski održe na isti dan kako bi se sprečila migracija birača.
  • Moraborba

    22.04.2024 12:13
    Zaista poštujem Biljanu Đorđević, ali zna se zašto je bojkot važan pokušaj borbe za izborne uslove. Upravo nakon izjave da ćete bojkotovati izbore, potom da nećete, ste obeshrabrili opozicione glasače.

    Ovime se daje legitimitet vlasti, jer će dovoljno glasača izaći, dati (sada sigurnu manjinu) opoziciji, ali još važnije, time će dati dovoljnu izlaznost da pobeda SNS-a bude prihvaćena.

    Posle toga će isti ti ljudi govoriti kako jeste ili nije pokradeno. Znate unapred da jeste, ali hoćete da monopolizujete glasove opozicije.
  • logika

    22.04.2024 10:14
    @Lošmi
    znaci ne ucestvujes na izborima i ne priznajes rezultate izbora, i pnda imamo neku paralelnu Srbiju u Srbiji za sve koji su bojkotovali izbore, gde u toj alternativnoj Srbiji SNS nije na vlasti?!
  • vitamin

    22.04.2024 09:28
    posle izbora
    ...nema kajanja.

    To sto se naziva "ujedinjena opozicija" je izasla na skupstinske izbore bez ikakvog plana da se AV uopste i ugrozi. Izborni zakon ne valja prakticno na svim nivoima.

    Ako se ide na bojkot, ide se da se dobije niska izlaznost i na taj nacin ospori legitimnost vlasti - a da podsetim da su razni nivoi izbora nekada imali i zvanicni cenzus od 50%, pa bi ti izbori automatski pali. Ovako, ipak ostaje da su i takvi legalni, ali je vlast slabija, recimo u spoljnoj politici.

    Medjutim, sta radi "udruzena opozicija"? Izlazi na pola lokala i celim skupstinskim izborima (gde biva groteskno porazena) - dajuci tako vlasti potpuni legitimitet. Onda se zali "kod sveta" da je bilo nelegitimno, iskljucivo zbog BEOGRADA - uzgred cineci svima nama stetu jer se pominje da necemo dobiti neke pare od EU (a to nije njihova dobrota i zapravo nisu to pare EU vec NATO, a po meni treba da ih je i dosta vise).

    I napokon, SAD razmisljaju o bojkotu? Pa, kasno je. Bojkot lokala je komican, tim pre sto vise niko nema lokalnu infrastrukturu, nego gomilu "preletaca".

    Promenite zakon, gospodo! Direktni izbori na lokalu, da znam za koga glasam. Izborne jedinice na parlamentarnim. Cenzus 50% svuda. "Prirodan" cenzus za poslanike, kao sto imaju manjine - ako si "politicka" manjina tretiraju te razlicito nego kad si nacionalna?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.