Šefica UNMIK-a: Neophodna temeljna istraga o Banjskoj

Šefica Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade izjavila je na sednici Saveta bezbednosti UN da je neophodna temeljna istraga o incidentu u Banjskoj.
Navela je da je to "politička neophodnost kako bi se izbeglo ponavljanje".
 
Ona je istakla da je proces opoziva gradonačelnika u Leposeviću, Severnoj Mitrovici, Zubinom potoku i Zvečanu počeo prošle godine kada su kosovski Srbi prikupili dovoljno potpisa da bi se pokrenula procedura i da je proces okončan juče, bez bezbednosnih incidenata, ali su samo 243 od 46.556 glasača iskoristilo svoje pravo glasa.
 
"To stvara uslove da se produži ovo krhko pitanje koje još nije rešeno", rekla je Zijade.
Ona je, govoreći i o uredbi Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama, ocenila da to stvara probleme za manjinsku zajednicu i pozvala strane da rade zajedno kako bi pronašle praktična rešenja u bliskoj budućnosti.
 
Zijade je dodala da je u 2023. došlo je do mnogih koraka unazad u uspostavljanju poverenja između etničkih zajendica i da se treba smiriti zapaljiva retorika u oba smera.
 
Kako je rekla, održala je mnoge konsultacije sa političkim učesnicima u Prištini i Beogradu, organizacijama civilnog društva i verskih velikodostojnika, a primetno je da je nivo nepoverenja i dalje visok i da su pojačane tenzije između Kosova i Srbije i kosovskih Srba i uprave u Prištini.
"Puna primena sporazuma postignutih pod pokroviteljstvom Evropske unije nikada nije bilo hitnije pitanje kako bi se pomoglo da se reše velike krize i nizovi kriza do kojih je došlo. To je najznačajnije pitanje za obe strane", naglasila je Zijade.
 
Ona je kao pozitivno u prethodnih godinu dana istakla sprovođenje energetske mape puta i dogovor o registarskim tablicama, a pohvalila je i Prištinu zbog toga što je primenila odluku suda koja se odnosi na imovinu manastira Visoki Dečani.
 
Zijade je rekla kako UNMIK podstiče partnere da vladavinu prava stave u srž odluka koje donese i da se to odnosi na manjinska prava, upotrebu jezika, prava na imovinu, kao i na slobodu kretanja, slobodu izražavanja, slobodu veroispovesti i slobodu okupljanja.
 
Sve to je, po njenoj oceni, neophodno da bi se održalo multikulturalno društvo na Kosovu.
 
"Da bi se postigao napredak na Kosovu pitanja kojima se bavimo mi i naši partneri moraju biti shvaćena i tretirana kao deo šireg regionalnog konteksta", rekla je Zijade.
 
Izveštaj koji je za sednicu pripremio generalni sekretar UN Antonio Gutereš odnosi se na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine.
  • zztop

    22.04.2024 21:19
    Ima šest godina da ubiše olivera ivanovića a istraga i suđenje nema kraja ...
  • Keips

    22.04.2024 18:07
    "temeljna istraga"
    Zašto se za naše malobrojne incidente očekuju temeljne istrage, a za njihove mnogobrojne ništa. Da li to ona brani kriminalce koji to nisu ili ipak to jesu!? E vidite, ovo štićenje njihovih mnogobrojnih incidenata treba temeljno ispitati takođe!! Zašto bi oni bili povlašćeni od istrage, kada se dobro zna da je svevišnji samo jedan u svim verama!?
  • PATTON

    22.04.2024 17:25
    Ko da sprovede istragu?
    ON?
    Pa ON je samo par dana pre Banjske bio na Kopu u Radojičićevom kampu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.