Vučić u UN: Srbija mesecima lažno optuživana da će pokrenuti agresiju na Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da se Srbi na Kosovu kontinuirano progone, da to prolazi nekažnjeno i da Priština sprovodi sistematsko nasilje nad Srbima.
Vučić u UN: Srbija mesecima lažno optuživana da će pokrenuti agresiju na Kosovo
Foto: FoNet (UN Web TV)
On je naveo da je "19. aprila navršeno 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, da je Srbija ispunila sve teške obaveze, a da Zajednica srpskih opština i njeno formiranje nisu ni na vidiku".
 
"Za sve Srbe na Kosovu i Srbiju ovo je 11 godina neispunjenih obećanja i neistina", rekao je Vučić i dodao da je to rezultatiralo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkom maltretiranju Srba na Kosovu.
 
On je ukazao da je ZSO institucionalno rešenje koje bi omogućilo bezbedan život i ekonomski razvoj Srba, kao i zaštitu njihovih političkih prava i da je uveren da bi uz ZSO do sada bio stvoren temelj za istorijsko pomirenje zajednica Albanaca i Srba.
Vučić je rekao da Savet bezbednosti treba da razmotri namerno stvaranje "nepodnošljivih uslova za život Srba i drugih nealbanaca".
 
Naveo je da se to radi i kroz odluku Centralne banke Kosova o gotovinskom plaćanju, koja se odnosi na upotrebu dinara, i da je to etnički motivisana kampanja protiv Srba i nealbanaca, jer ne mogu da dobijaju plate, penzije i socijalna davanja.
 
Vučić je dodao da ta mera pogađa i decu i stare i samohrane majke i da je njen cilj da se iskoreni srpsko stanovništvo sa Kosova.
Kako je istakao, onemogućene su isplate 60.946 plata i penzija, 2.430 stipendija za studente i učenike, sredstava za finansiranje narodnih kuhinja i drugih socijalnih davanja.
 
On je dodao da je od vanredne sednice Saveta bezbednosti o Kosovu 8. februara ove godine održano pet rundi razgovora u Briselu i da je jedini rezultat bio otkrivanje pravih namera Prištine, jer su "potvrdili da su eskalatorne i jednostrane odluke da se ukine dinar pogodile Srbe na Kosovu".
 
Vučić je rekao da je došlo do novih etnički motivisanih napada, da je posle 8. februara kosovska policija upadala u apoteke na severu Kosova i oduzimala lekove i medicinski materijal.
 
Predsednik Srbije je kazao da su Srbi na Kosovu izloženi sistematskom nasilju i progonu.
 
Naveo je da je Srbima bila uskraćena sloboda kretanja, da su prebijani, da su postavljani nelegalni punktovi za provere, da su besmisleno hapšeni, da su prištinske snage pucale na njih, kao i da je oduzeta imovina Srba za policijsku bazu, da je nasilno oduzimana imovina Srpske pravoslavne crkve i da su narušavana srpska groblja.
 
"Umesto da bude kažnjena vlast kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ona biva nagrađena", rekao je Vučić i dodao da je mnogo puta pomenut incident u Banjskoj, ali da niko ne pominje to što je kosovski vojnik pred Božić prošle godine pucao u dečaka i njegovog rođaka.
 
Vučić je podsetio da je Srbija nedvosmisleno osudila nasilje u Banjskoj i da zbog toga neće dozvoliti da se taj incident koristi kao izgovor za etnički progon Srba.
 
Istakao je i da je Srbija mesecima bila lažno optuživana da će pokrenuti agresiju na Kosovo i poručio da je Srbija apsolutno posvećena miru, međunarodnom javnom poretku i procesu dijaloga pod pokroviteljstvom EU i da će dati sve od sebe da održi mir i stabilnost regiona.
 
On je govorio i o mogućnosti članstva Kosova u Savetu Evrope i naglasio da bi to bilo izrugivanje međunarodnom pravu.
 
Vučić se osvrnuo i na izbore u četiri opštine na severu Kosova i istakao da su albanski gradonačelnici došli na sever Kosova "kao pravi okupatori", praćeni specijalnim snagama kosovske policije.
 
"Priština nastavlja sa okupacijom na severu, a posle lažnih obećanja da će da opozove te gradonačelnike, tražila je od Srba peticiju da bi održali referendum o njihovoj smeni", kazao je Vučić.
 
Dodao je da je kako bi sprečila opoziv, Priština dodavala nove glasače Albance, čiji je broj povećan za oko 12 odsto, vodila je kampanju zastrašivanja Srba i nije dozvolila da se glasa poštom.
 
Vučić je rekao da Priština namerava da finalizuje progon Srba uz ilegalne opštine vlasti i da je u tom kontekstu razumljiva "jedina moguća" odluka Srba da bojkotuju referendum.
 
On je naveo i da Priština preti novčanim kaznama Srbima ako odbiju da se odazovu popisu.
 
Vučić je kritikovao izveštaj UN, jer činjenice nisu stavljene u kontekst, i istakao da je on trebalo da sadrži mere kojim bi se obeshrabrilo nasilje Prištine.
 
"Nažalost, potrebno nam je više Unmika, a ne manje", rekao je Vučić.
  • Nemanja

    24.04.2024 13:08
    @Mark

    Smem da kažem aposlutno šta god hoću o državi koja postoji radi mene a ne obrnuto, a tebi ako se ne sviđa pali nazad odakle si došao pa vidi da li ćeš tamo čuti šta je tvojem uhu milo. I da, apsolutno mogu i govorim javno šta mi se govori, za razliku od takvih poput tebe koji laju samo preko interneta.
  • Mark

    23.04.2024 07:17
    /
    Sta ti uopste trazis u Srbiji kad je toliko mrzis? Idi svojim kockastim.Sto nece uvesti da svako ko komentarise, da se registruje.. Pa da vidim heroje.. Ja razumem ove sto ne vole Vucica, u redu je to.. Ali svoju državu..
  • Pogodi ko je

    23.04.2024 06:48
    Lazno? A parole koje se namecu troprstim kapuljasima se ne racunaju? Nije svet blesav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.