Juče bila rasprava, danas se glasa: Skupština o Zakonu o lokalnim izborima

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odredila je utorak, 23. april, sa početkom u 10 sati, kao dan za glasanje o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima.
Juče bila rasprava, danas se glasa: Skupština o Zakonu o lokalnim izborima
Foto: FoNet (Zoran Mrđa)
Jučerašnja sednica počela je u 11 sati, a rasprava o zakonu u načelu i rasprava o amandmanima završene su oko 22 sata i 20 minuta.
 
Predsednica Skupštine Ana Brnabić sazvala je sednicu na predlog 187 poslanika vlasti i dela opozicije sa samo jednom tačkom dnevnog reda.
Izmenom zakona omogućeno je da već raspisani izbori za gradsku vlast Beogradu, budu održani i u drugim lokalnim samoupravama gde izbori nisu bili održani 17. decembra 2023. godine.
 
U obrazloženju predloga za promenu Zakona piše da se on donosi zbog dinamike održavanje izbora i sednica lokalnih samouprava.
Tako će se rok za raspisivanje lokalnih izbora pomeriti sa 120 na 150 dana pre isteka mandata da bi se obezbedilo istovremeno raspisivanje izbora.
 
Predloženo je i da od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako piše u aktuelnom zakonu.
  • roki

    23.04.2024 08:45
    smradovi
    Kakva bagra majko mila, pa "izbori" me u životu više videti neće....
  • Zanovetalo

    23.04.2024 08:34
    Mnogo ce se namuciti
    Bice ovo dosta tesko pritiskati taster ZA,ali sta da se radi,tesko se zaradjuje poslanicki hleb.
  • Mučenik

    23.04.2024 08:30
    IZBORI LI SU IZBORI, MA KAKVI
    Najpošteniji Beogradski izbori su zakazani „šibicarenjem“ vlasti za 2. jun, a opoziciji je bačen „vruć krompir“ u desnu i levu ruku i pitaju se obe strane šta i kako će sad. Pitaju se da li je sve po ustavu i zakonu. Da, kao do sada svi, koji se kunu u poštenje, poštovali ustav i zakon ili samo slušali prvog čoveka, kome kako odgovaralo. ΛV za izbore održanih 17. decembra 2023. godine maltene proglasio pobedu svoje stranke. Kada procenio da to nije tako, zakazao nove izbore sa promenljivim datumom izbora i sada je 2. jun konačan datum glasanja, ali nije siguran. Opozicija se izborila za istog dana da se glasa za skupštinu Beograda i lokalnih izbora, a sada opozicija “udara vrući i namazani šamar” ΛV i Brnabićevoj. Šta će biti, niko ne zna ili mnogi kalkulišu da se ovi izbori sprovedu na jesen, jer 2. juna biće nesnosna vrućina i humano je zaštititi glasače, pre svega osnovne glasačke mašine penzionera, kojima je penzija “porasla” do nesnosnih visina, a ne mogu da se prehrane. Penzija je povećavana, a više smanjivana realna vrednost. Njihov mentor ΛV ne može sve da ispuni što je obećao i lagao, a ne prizna ljudski, a oni jadni i gladni glasaju za njega bez pardona. Opozicija hoće da osvoji vlast bez izbora, a kako? I ona ne zna, možda očekuje neizmernu pomoć zapadnih zloća. Tu im je spas, a koja, nikakva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija