Inicijativa A11: Grad Zaječar svesno uselio osobu sa invaliditetom u stan iz kojeg ne može da izađe

B. K. iz Zaječara, interno raseljena osoba sa višestrukim invaliditetom, već 15 godina trpi ozbiljne posledice kršenja domaćih i međunarodnih antidiskriminatornih propisa.
Inicijativa A11: Grad Zaječar svesno uselio osobu sa invaliditetom u stan iz kojeg ne može da izađe
Foto: Pixabay
Živi u stanu na prvom spratu zgrade u kojoj ne postoji lift, niti bilo koji drug vid savladavanja visinskih razlika za osobe sa invaliditetom, saopštila je danas inicijativa A11.
 
U saopštenju se navodi da je "Grad Zaječar prvo svesno uselio osobu sa invaliditetom u nebezbedne uslove lišene opcije slobodnog kretanja, a potom i propustio da svoje traljave greške ispravi".
Ova nevladina organizacija navodi da se krajem prošle godine obratila gradskoj upravi u Zaječaru, budući da je objekat u kojem se stan nalazi namenjen socijalnom stanovanju u zaštićenim uslovima, i u vlasništvu je grada, a da je nedavno i poverenica za zaštitu ravnopravnosti izrekla opomenu da grad u roku od 30 dana "reši problem s kojim se B. K. susreće", a zbog kojeg iz stana izlazi svega nekoliko puta godišnje.
"Inicijativa A 11 podseća da osobe sa invaliditetom u Srbiji imaju garantovana jednaka prava i slobode, te da uživaju jednako poštovanje i dostojanstvo kao svi građani. Takođe, Zakon o zabrani diskriminacije izričito zabranjuje diskriminaciju građana na osnovu invaliditeta. U ovom slučaju, prekršen je i Zakon o planiranju i izgradnji, budući da zgrada nije izgrađena tako da bude pristupačna svim stanarima", zaključuje se u saopštenju.
  • u zube

    23.04.2024 21:07
    bolje nego na ulici
    lako ce da izadje tesko se ulazi
    Moze i da ga izda pa zakupi neki u prizemlju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija