Lutovac: Načelni dogovor da osobe koje su nedavno menjale prebivalište neće glasati na novoj adresi

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je nakon sastanka Radne grupe kojom je predsedavala Ana Brnabić u Skupštini Srbije, da je postignut načelni dogovor o izborima.
Lutovac: Načelni dogovor da osobe koje su nedavno menjale prebivalište neće glasati na novoj adresi
Foto: 021.rs
Kako dodaje, postignut je načelni dogovor da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih osam ili 12 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.
 
On je dodao da će dogovor biti formalizovan u okviru Radne grupe, kao i da se ovim konkretizuje načelno prihvaćen prvi zahtev opozicije koji se tiče biračkog spiska.
Predsednik DS je istakao da je ovaj dogovor postignut načelno i da to treba da realizuje Radna grupa za donošenje zakona o unapredenju izbornog procesa, koja će biti formirana u četvrtak.
 
"Ona treba da formalizuje ono što je načelni dogovor. Jedna varijanta je ono što smo mi i CRTA predložili, da oni koji su u poslednjih 12 meseci menjali prebivališta neće moći da glasaju na novim adresama, a vlast predlaže da to bude osam meseci i to će biti predmet razgovora koji treba da dovede do konačnog dogovora", rekao je Lutovac za Nova.rs.
On je naveo da su imali pregovore i oko revizije, kontrole i verifikacije biračkog spiska, kao i o nadležnostima i sastavu komisije koja će se njime baviti.
 
"Nije potpuni dogovor postignut, ali postoji mogućnost da to bude učinjeno narednih dana, a takođe je bitno da smo razgovorali i o medijima", naglasio je Lutovac.
 
Istakao je da će u petak biti održan sastanak sa predstavnicima RTS i Radio-televizije Vojvodine.
 
Sastanku su prisustvovali poslanici vlasti i opozicionih stranaka koje planiraju da izađu na izbore 2. juna, kao i predstavnici organizacija Crta i Transparentnost Srbije. Poslanici stranaka koje su protiv izlaska na izbore nisu došli na sastanak.
  • Bole

    25.04.2024 15:57
    @Ташоли

    Pa nigde. U Beloj Crkvi više ne možeš da glasaš jer tamo ne živiš, a u Novom Sadu nisi dooljno dugo da se nešto pitaš. Šta tu nije jasno?
  • Redovni glasač

    24.04.2024 09:39
    Ako dobro kapiram...
    "..da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih osam ili 12 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi..."
    - A GDE će takvi da glasaju !?
    - Promenom prebivališta se automatski brišu iz liste birača na/u odredjenom mestu i za njih se pozivi za glasanje ne štampaju. Ako se usvoji ovaj predlog, oni NEĆE biti upisani ni u birački spisak na/u novom prebivalištu odn. za njih se takodje pozivi za glasanje neće štampati.
    - Što može da znači da takvi "preletači" u periodu 8-12 meseci neće glasati NIGDE ! Ako je ova moja pretpostavka tačna, Vučić je u velikom problemu..
  • Ташоли

    24.04.2024 07:51
    А где гласа онај који је уредно пријавио пребивалиште у нпр. НС и уредно се одјавио у нпр. Белој Цркви? Ово ће оборити било који суд, чим неко пријави да му је онемогућено да гласа. Зато је власт и прихватила овакву будалаштину.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija