Osam godina od rušenja u Savamali: Ko je dao naređenje "kompletnim idiotima" još nije poznato

Više objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali srušeno je pre osam godina, a do danas nije utvrđeno ko stoji iza onoga što su opozicija i građanski aktivisti nazvali "rušenjem pravne države".
U noći 24. aprila 2016. godine, na dan kada su u Srbiji održani parlamentarni i lokalni izbori, u Savamali je srušeno više privatnih objekata, na mestu na kom se danas nalazi Beograd na vodi. 
 
Prema tvrdnjama čuvara objekata i jedinog očevica, koji je preminuo mesec dana kasnije, objekte je srušila grupa ljudi maskiranih "fantomkama", sa bagerima i palicama, koja mu je prethodno oduzela telefon i vezala ga.
Vlast tvrdi da su u Hercegovačkoj ulici srušeni bespravni objekti i da se nije dogodilo ništa nelegalno, dok je prema oceni aktivista i opozicije u toj noći "srušena pravna država."
 
Tadašnji premijer, danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tada je kazao da iza rušenja stoje "najviši organi gradske vlasti", koje je nazvao "kompletnim idiotima" jer su rušili nelegalne objekte tokom noći, a ne tokom dana.
Gradonačelnik Beograda tada je bio aktuelni ministar finansija Siniša Mali, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je posle afere sa navodnim prisluškivanjem predsednika Aleksandra Vučića najpre dao ostavku na mesto člana Predsedništva SNS a potom se povukao s političke scene.  
 
Jedini odgovorni za rušenje u Savamali bio je šef Dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković, koji je osuđen na uslovnu kaznu od pet meseci zbog "nesavesnog rada", odnosno nereagovanja policije u toj noći uprkos brojnim pozivima građana.
 
On je nekoliko godina kasnije rekao da je u noći rušenja dobio naredbu o nepostupanju od svog pretpostavljenog, načelnika Dežurne službe beogradske policije Zvonka Kostića, kao i da ga je vrh policije primorao da prizna krivicu.
  • Max

    25.04.2024 19:50
    Ja sam naredio,i nisam pogresio
  • Сеновић

    24.04.2024 18:39
    Потомци окупатора 1945 који су ушли у туђе куће и ту су и дан данас.
  • Nana

    24.04.2024 16:54
    Deponija
    Treba pod hitno pronaci krivca za uklanjanje save...male..!!!!Ukloniti onu lepotu i divotu koje su pejzaž činile bajkivitim je pravi zločin.To je bilo idealno mesto za istovar otpada kojeg je kasnije trebalo gurnuti u Savu.Ko nas je to lišio tog užitka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija