Lupanje šakom o sto zbog Vučića i opomena Pantić Pilje: Bivši diplomata o tome ko nas predstavlja

Nakon što je predsedavajuća SB Vanesa Frejzer lupala šakom o sto zbog izjave Aleksandra Vučića, a Biljana Pantić Pilja opomenuta, postavilo se pitanje - ko nas i kako predstavlja u svetu.
Predsedavajuća Saveta bezbednosti Vanesa Frejzer lupila je šakom o sto ne dozvoljavajući Vučiću da njenu zamenicu naziva lažljivicom, a šeficu delegacije Srbije Biljanu Pantić Pilju opomenuo je predsednik skupštine Teodoros Rusopulus.
 
Kod nas se, nažalost, često spoljnopolitičke akcije odvijaju s unutršanjim kontekstom na umu, procenjuje za N1 Mihailo Brkić, potpredsednik pokreta SRCE i bivši diplomata.
"U SE se lobiralo za interese ove zemlje, a za unutrašnju upotrebu i glasače SNS-a to će biti predstavljeno kako je predsednik bio hrabar i nije prihvatio kritiku", naveo je on.
 
Komentarišući ponašanje Biljane Pantić Pilje, šefice delegacije Srbije u parlamentarnoj skupštini SE, rekao je da ona može da kaže da "mi držimo do integriteteta", ali ne može da kaže "vi ne držite do integriteta".
"Beograd se izgubio u bespućima spinovanja zarad domaće upotrebe, rekao je Milivoje Mihailović nedavno. Ono što je za domaću upotrebu ne bi smelo da idu u spoljni promet", ocenjuje Brkić.
 
Kako je naveo, naša spoljnopolitička pozicija je već decenijama kompleksna.
 
"I mnogo jača socijalna struktura bi teško mogla da proizvede toliko karijernih diplomata koji bi mogli da nose tu težinu. Veliko je neobrazovanje, dugoročno se radilo na lošim selekcijama. Krajnji rezultat se delimično vidi u diplomatiji, a možda više u unutrašnjim pitanjima. Ono što se vidi jeste da je breme preteško, a naše snage male", rekao je Brkić.
 
Upitan da li Srbija pravi dobre spoljnopolitičke poteze kada je reč o Kosovu u SE i rezoluciji u Srebrenici, Brkić je mišljenja da nije sve izgubljeno kada je u pitanju Srebrenica, ali se kasno krenulo.
 
"Taj problem se vraća u intervalima svaki put kada treba da se izvrši pritisak na ovu zemlju. Tu će se glasati prostom većinom prisutnih. Bitno je koliko bude ljudi u sali i kako će oni glasati. Lobiranje je tu neophodno i bilo bi dobro da se krenulo ranije", ocenio je on.
 
Dodao je da je u bilaterali kratko vreme i brzo mora da se reaguje.
 
"Lobiranje može da promeni spoljnopolitičku poziciju Srbije, ali bitno je da druga strana ima neke unutrašnje političke interese. Nekada jačom saradnjom, jačim bilateralnim odnosima možete da dovedete do promene ili do toga da vas druga zemlja sasluša", opisao je on.
 
Kosovski čvor je od početka, dodao je, imao elemente velike politike, što je intenzivirano dešavanjima u Ukrajini.
 
"I Zapad i Rusija su se pozivali na Kosovo, i obe su to radile iz svojih interesa. Time je pozicija Srbije oslabljena. Druga je stvar što se kod nas radilo tako da se domaćem mnjenju slala poruka da radite nešto veliko, a vi u stvari tapkate u mestu", smatra on.
Dodao je da su kosovski Albanci imali više mogućnosti da lobiraju, jer su sponzori njihove nezavisnosti 2008. godine bile najjače sile.
 
"Možda danas ne bi bilo ni uslova za proglašenje jednostrane nezavisnosti. Ali sigurno nije bio dobar potez da se pozovu naši policajci da se povuku iz službe. Bezbednosni problem naše zajednice se pojačao i mi tu ništa nismo dobili", podsetio je Brkić.
 
Bivši diplomata objašnjava da lobiranje treba da bude deo spoljnopolitičke strategije.
 
"Naša spoljnopolitička strategija je veoma komplikovana, i dalje je na četiri stuba, ali vi stalno morate da imate prioritete, jer se međunarodni odnosi brzo menjaju. To podrazumeva da oni koji se bave spoljnom politikom stalno moraju da budu u punom gasu, a unutrašnja politika ne treba da im bude opterećenje. Ova situacija s izborima, to je bespotrebno opterećenje naših spoljnopolitičkih komunikacija. Da su izbori sprovedeni kako treba, do tog opterećenja ne bi ni došlo", zaključio je Mihailo Brkić.
  • Cezar

    25.04.2024 05:56
    Diplomatija
    Vi tražite od osobe da se ponaša pristojno u diplomatiji pa zar ne vidite sa kime se drži Simom Spasićem i ostalim budalama kojima prodaje pamet.A kad izađe nema Marića jedne krpe ili Jovanne Jeremić ili one Marrije Savić.A što se Polje tiče škola mladih SNS kadrova i čudimo se nije to Srpskei parlament
  • Dudule

    24.04.2024 21:50
    Ziveli
    Pa na tu sednici u Njujorku trebao je da ode Cuta ili Lazovic da odrze govore kojim bi ,zaprepastili, ceo svet. A mogli bi da ponesu i onu sviraljku ili toalet papir nekoliko rolni.
  • pajo patak

    24.04.2024 14:51
    @Rade
    moćniji si i sveznajućiji od Wikipedia-e.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.