Slovenija osudila Vučićeve izjave: Takva retorika ne priliči šefu države

Najviši slovenački zvaničnici osudili su danas izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Slovencima kao krajnje uvredljive i zatražili izvinjenje.
Slovenija osudila Vučićeve izjave: Takva retorika ne priliči šefu države
Foto: 021.rs
Naveli su da takva retorika ne priliči šefovima država.
 
Povodom Vučićevih kritika na račun SAD, Švajcarske i Slovenije posle ovonedeljne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kabinet slovenačkog premijera Roberta Goloba saopštio je da takve izjave "ne priliče predsednicima država, a još manje prijateljskim odnosima Slovenaca i Srba", prenosi Delo.
"Te izjave podsećaju na neka druga vremena i nedostojne su dostignutog nivoa odnosa dve zemlje", naveo je Golobov kabinet povodom Vučićevih kritika zbog omogućavanja kosovskoj predsednici Vjosi Osmani-Sadriu da na sednicu SB UN uvede žene koje su srpske snage silovale 1990-ih.
 
Golobov kabinet je dodao da se Slovenija "principijelno postavlja u Generalnoj skupštini UN" i da se "iskreno zalaže za mir i pomirenje među narodima, i u odnosu na Srbiju".
"Odnos uvažavanja prema tim našim nastojanjima stoga je najmanje što možemo da očekujemo od predsednika prijateljske Srbije", naveo je kabinet slovenačkog premijera.
 
Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor otpravnika poslova Ambasade Srbije u Ljubljani, rekla je danas šefica diplomatije Tanja Fajon na Brdu kod Kranja, koja je Vučićeve reči opisala kao "uvredljive i neprihvatljive".
 
"Zahtevamo objašnjenje, izvinjenje, ovo nije u duhu dobrosusedskih ni prijateljskih odnosa. Očekujemo da Srbija deluje u duhu evropskih vrednosti koje brani", navela je Fajon na marginama sastanka zajedničkog odbora Slovenije i Koruške.
 
Vučić je juče izjavio u Njujorku da su SAD, Švajcarska i Slovenija "postavili zamku" Srbiji 22. aprila tako što su omogućili Osmani-Sadriu da uvede žrtve silovanja na sednicu SB UN o Kosovu.
 
On je kazao da je Osmani-Sadriu lagala da su žene koje je dovela u Njujork članice njenog kabineta i da im služba za protokol nije odobrila ulazak kada je za to saznala, ali da se onda "umešala jedna od velikih sila".
 
"Kad je kasnila sednica SB UN, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili sa Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je bio odvratniji, Slovenci ili neko drugi. Ali i to smo izdržali, jer su pravda i istina na našoj strani", rekao je Vučić novinarima.
 
Vučić se danas izvinio građanima Slovenije, ali ne i njihovim političarima.
 
Ambasadu Srbije u Ljubljani vodi otpravnik poslova jer Slovenija još nije dala agreman kandidatu za ambasadora Zoranu Đorđeviću, a razlog su, prema navodima slovenačkih medija, "formalne prepreke bezbednosne prirode".
 
Slovenija je jedan od kosponzora rezolucije o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, o kojoj će se 2. maja izjašnjavati Generalna skupština UN. Srbija nastoji da spreči usvajanje te rezolucije.
  • Voja

    29.04.2024 12:03
    Cirkus
    Sve što ima od diplomatije BG je taj dripački pristup.
  • Vlada

    25.04.2024 20:26
    @Jovan

    Kad se razbaškarim na Lošinju ili Bledu uvek mi još tu jednu dodatnu mrvicu uživanja pruži pomisao da svojim opuštanjem radim direktno protiv ove države, kao šlag na tortu
  • Обсервер

    25.04.2024 16:01
    У напред....
    Тако је Перо неверо, ствари не могу назад, само напред, као и што иду. Када дођу до делте Дунава, онда се осврни,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija