Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije

Nezadovoljni radnici Železničkog integralnog transporta (ZIT) zbog toga što pola godine nisu dobili zarade, u ponedeljak i utorak u periodu od 10 do 12 časova potestovaće ispred zgrade Vlade Srbije.
Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije
Foto: 021.rs (ilustracija)
Radnike će predvoditi predstavnici Sindikalne organizacije ŽIT Beograd i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ŽIT-a, piše Danas.
 
Na istom mestu radnici ŽIT-a su protestovali i 15. aprila, kako su tom prilikom istakli, zbog loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu.
"Jutros smo imali još jedan sastanak u Železnicama Srbije na kome nam je rečeno da ćemo zaostale zarade dobiti nakon ovih praznika. S obzirom na to da nam nije saopšteno konkretno koliko će nam zaostalih plata biti isplaćeno kao i da nismo sigurni da li će obećanje biti ispunjeno odlučili smo se za protest", rekao je predsednik Sindikalne organizacije ŽIT-a Miladin Žujović.
 
Zaposleni, kako tvrde, plate nisu dobili već šest meseci, odnosno od oktobra kada su poslednji put primili polovinu ličnog dohotka. Tražili su objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi, a odgovoreno im je da klijenti ne žele da angažuju ŽIT za transportne usluge.
Od decembra preduzeće je, kako kažu, napustilo četrdesetak radnika. U ŽIT-u je na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika.
 
Zaposleni u ŽIT-u žele da čuju šta vlasnik planira sa preduzećem. Drugim rečima, da li će ŽIT nastaviti da postoji i da li se eventualno razmišlja o pokretanju socijalnog programa. Preduzeće faktički ne radi od maja prošle godine kada je terminal ŽIT-a zatvoren, a novi koji se gradi nije završen.
 
U organizaciji Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata zaposeni u ŽIT-u protestovali su ispred Vlade Srbije 1. i 2. avgusta i 5. septembra 2023. godine zahtevajući isplatu zaostalih zarada, nastavak poslovanja preduzeća pokretanjem terminala u Makišu i završetak novog terminala čija je izgradnja stala, a njegovim puštanjem u rad, kako tvrde radnici, unapredilo bi se poslovanje ŽIT-a.
 
Prema tvrdnjama sindikalaca rukovodstvo, na čelu sa direktorom Jovicom Vasiljevićem, urušilo je rad preduzeća uprkos obećanjima da će podići produktivnost u pružanju transportnih usluga. Umesto toga usledilo je odbijanje već ugovorenih poslova i registracije transportne mehanizacije, odnosno kamiona, viljuškara i dizalica, pod obrazloženjem da je to navodno nerentabilno, tvrdili su radnici koji su tada organizovali protestne skupove.
 
Nakon drugog dana protesta, održanog 2. avgusta, Vlada Srbije je smenila direktora Vasiljevića i obećala pomoć kako bi se isplatile zaostale zarade i uplatili porezi i doprinosi na njih.
 
S obzirom na to da je obećanje bilo da će se sve rešiti do 1.septembra, ali ipak do toga nije došlo, radnici su organizovali novi, treći po redu, protest. Tek nakon toga je preduzeće od nadležnih dobilo pomoć za isplatu zaostalih zarada.
 
Radnici u Železničkom integralnom transportu smatraju da tvrdnje o nerentabilnosti nisu tačne jer je preduzeće svih godina poslovanja redovno ispunjavao obaveze prema državi i isplaćivao zarade zaposlenima.
  • Fuj49

    27.04.2024 07:26
    Otrcan ali štetan fazon
    Nečiji bata treba sa piljcima da kupi preduzeće koje prvo treba obezvrediti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija