U petak i subotu obeležavanje godišnjice masovnih ubistava u Srbiji: Ovo je program

Tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve ubistva u školi "Vladislav Ribnikar" saopštio je da će u petak, 3. maja programom "Buđenje" biti obeležena prva godišnjica ubistva.
U petak i subotu obeležavanje godišnjice masovnih ubistava u Srbiji: Ovo je program
Foto: FoNet (Vesna Radović)
Program čine prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, Forum koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa poverenja i povezanosti među građanima Srbije, navodi se u saopštenju.
 
U petak, 3. maja u 8.40 časova u Ulici kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost i empatiju, dok će u 8:41 čas mediji u Srbiji na minut prekinuti program.
Mediji će to isto učiniti i 4. maja u 22.32 časa, u znak sećanja na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.
 
Od 9 do 19 časova u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biće organizovan Forum u okviru kog će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023.
U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.
 
U 20 časova će u Tašmajdanskom parku početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos na RTS-u, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.
 
U Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu 3. maja 2023. ubijeni su Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i Dragan Vlahović (53), a ranjeno je šest osoba.
 
U Duboni i Malom Orašju 4. maja 2023. ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25), dok je ranjeno 12 osoba. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija