Opozicija posle sastanka o javnim servisima: Nismo dobili konkretne odgovore

Predstavnici opozicije koja ide na lokalne izbore kažu da na današnjem sastanku nisu dobili konkretne odgovore na pitanja koja su postavljali i primere pristrasnog izveštavanja koje su predočavali.
Opozicija posle sastanka o javnim servisima: Nismo dobili konkretne odgovore
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
Oni su danas imali sastanak sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić i rukovodstvima javnih servisa Srbije i Vojvodine. 
 
"Oni iznose neke svoje podatke, a nema konkretnog odgovora na naše primedbe. Oni su, navodno, načelno prihvatili naše zahteve i procedure i očekujemo da posle ovih razgovora dođemo do nekih rezultata", rekao je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac, posle sastanka sazvanog na inicijativu Ane Brnabić.
Lutovac je naveo da predstavnici opozicije sada čekaju kakav će biti rezultat, uz napomenu da očekuju da se to u što skorije vreme predstavi.
 
On je precizirao da se zahtev odnosio ne samo na lokalne izbore, nego i za objektivno izveštavanje Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) sve vreme, a ne samo u kampanji.
Taj problem se, kako je istakao, formalno rešava samo preko Regulatornog tela za elektronske medije, za čiju smenu je opozicija u oktobru prošle godine podnela zahtev, koji je potpisalo 50 poslanika, a reakcije na tu inicijativu još nema.
 
Lutovac je dodao da se nada da će posle ovih razgovora doći do nekih rezultata, ako ne na formalni, onda na neformalni način, da javni servisi budu dostupni građanima koji su glasali za sve političke opcije, a ne samo za vladajuću.
 
Šef poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomir Lazović naglasio je da je su predstavnici javnih servisa suočeni ca činjenicom da je 91 odsto prostora u informativnim emisijama posvećeno Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, što je pokazao monitoring, a da je opozicija danas ponudila konkretna rešenja, poput proporcionalne zastupljenosti svih parlamentarnih grupa i organizacija civilnog društva u informativnim emisijama RTS.
 
Traženo je, takođe, i prisustvo opozicije u svim informativnim i emisijama debatnog karaktera, a da li će doći do toga, ne zna se.
 
Danas je dogovoreno da u parlamentu uđe u proceduru inicijativa za smenu članova REM.
 
Kada će biti zakazana sledeća sednica na temu izveštavanja javnih servisa, nije dogovoreno. 
  • Kaja

    29.04.2024 23:05
    Da li je neko postavio pitanje zašto RTS ne izveštava o Rio Tintu? Zašto ne izveštavaju iz Bora i Majndapeka gde Kinezi prave ekološku katastrofu? Zašto ne izveštavaju o listama čekanja u bolnicama? Zašto ne izveštavaju o nameštenim tenderima i korupciji? Zašto ne izveštavaju o problemima u obrazovanju? Ima toliko tema o kojima se ne priča na RTS-u.
    Imam utisak da opozicija traži samo debatne emisije da bi se lideri videli na televiziji.
  • Pa kad razmislim

    29.04.2024 22:59
    I svejedno mi je
    Činjenica je da je objektivno izveštavanje ključ za promenu ove vlasti i nakaradnog sistema. Činjenica je da tzv. novinari medija sa nacionalnom frekvencijom ne znaju šta je objektivno informisanje. A činjenica je da se vi iz opozicije ne razlikujete u stavovima po najvažnijim pitanjima za napredak Srbije. Tako da realno meni je nebitno koliko minuta ćete dobiti na RTS da se dodvoravate širokim narodnim masama i takmičite u glupostima sa glavnim glumcem.
  • Joca

    29.04.2024 19:58
    Svi mi finansiramo skupu SNS igračku zvanu RTS preko one jedne stavke na računu za struju. Samo da spomenem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.