Crta: Ministarstvo proizvodi konfuziju oko biračkog spiska

Posmatračka misija Crta saopštila je da zahteva od Ministarstva državne uprave da obezbedi tačnost biračkog spiska i da objasni kontradiktornosti u podacima koje objavljuje.
Crta: Ministarstvo proizvodi konfuziju oko biračkog spiska
Foto: 021.rs
Crta je tražila da ministarstvo hitno učini transparentnijim javno dostupne podatke o biračkom spisku, tako što će osim imena i prezimena birača po biračkim mestima objaviti i podake o imenu roditelja, punoj adresi domaćinstva (uključujući i broj stana) i označiti da li je birač u birački spisak upisan po osnovu prebivališta ili boravišta.
 
Crta je ukazala da je do izbora ostalo manje od pet nedelja i da zabrinjava što pitanja u vezi sa biračkim spiskom postaju sve komplikovanija, a podaci ministarstva sve manje transparentni i sve teže razumljivi.
 
Kako navode, Crta je ranije navela da je od 19. decembra 2023. do 20. marta 2024. stanje u biračkom spisku smanjeno za 41.000 birača.
 
Ističe se da je ministarstvo, 12. aprila, na to odgovorilo tvrdnjom da se broj birača u celoj Srbiji smanjio za samo 24.000, a 23. aprila u redovnom tromesečnom preseku broja birača je objavilo da u Srbiji ima 23.000 birača više nego 17. decembra 2023.
Crta je dodala da velike sumnje izaziva i odluka ministarstva, objavljena u Uputstvu za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku 19. aprila, po kojoj će birači moći i na lokalnim izborima da glasaju po mestu boravišta, ukoliko je ono na teritoriji istog grada ili opštine u kojoj se izbori održavaju.
 
Ističe se da je ta odluka objavljena samo u Službenom glasniku i da to znači da će neko kome je prebivalište u Grockoj moći da glasa za odbornike Skupštine Beograda na primer u opštini Stari grad.
 
Građani Beograda, koji se prijave da glasaju po boravištu, moći će da glasaju za odbornike Skupštine grada iz bilo koje opštine, nezavisno od svoje adrese prebivališta, dok će za izbore za odbornike gradske opštine morati da glasaju prema svojoj adresi prebivališta, objasnila je Crta.
 
"Bez ikakvog obrazloženja i bez komunikacije prema javnosti o promeni koju podrazumeva, ta odluka samo doprinosi konfuziji i dovodi u pitanje namere zbog kojih je doneta, budući da nije uopšte bila predmet parlamentarnog dijaloga o primeni preporuka ODIHR“, ocenila je Crta.
 
Posmatrano u svetlu činjenice o izbornom inženjeringu iz decembra 2023, ovom izmenom se značajno otežava detektovanje manipulativnih migracija birača, istakla je Crta.
  • Laže

    29.04.2024 22:14
    I paralaže
    Ovo gubljenje vremena i zavlačenje će biti do izbora, spiskovi če biti netačni, ponovo gomila fantomskih birača, i ponovo krađa, ali ovaj put ko izađe a sve to zna više nema pravo da se žali. Deo opozicije je dao legitimitet lopovima izlaskom na takozvane izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".