Da vas ne vrate sa granice: Pre polaska na put, proverite Registar neplaćenih novčanih kazni

Pred predstojeće praznike i godišnje odmore obavezan deo priprema građanima trebalo bi da bude i uvid u Registar neplaćenih novčanih kazni, da bi izbegli neprijatnost da na granici.
Da vas ne vrate sa granice: Pre polaska na put, proverite Registar neplaćenih novčanih kazni
Foto: 021.rs
Građani mogu da dožive neprijatnost i na putu kroz Srbiju ukoliko imaju neplaćenu kaznu, a policija ih zaustavi tokom vikenda kada nije moguće da je odmah plate.
 
Advokat Dušan Todorović za Tanjug objašnjava da bi građani pred odlazak na putovanje trebalo da unesu svoje lične podatke u Registar neplaćenih kazni, koji je javan i dostupan svima.
U registru mogu da provere da li imaju neku neplaćenu kaznu, a to takođe mogu da urade i odlaskom u pisarnicu Prekršajnog suda radnim danima od 7.30 do 15.30 časova.
 
Prekršajni sud u Beogradu na svom sajtu je dao i uputstvo za proveru u Registru, tako da se unošenjem imena i prezimena, kao i jedinstvenog matičnog broja može doći do podataka da li kazna postoji i ukoliko je to slučaj, do uplatnice po kojoj sud vrši prinudnu naplatu.
Todorović je dodao da i stranci mogu da provere u Registru da li imaju neplaćenu kaznu unosom broja putne isprave.
 
Kada postoji novčana kazna sistem će izbaciti o kojoj kazni i iznosu je reč, a odmah će biti prikazana i instrukcija za plaćanje te kazne.
 
Ukoliko građanin ne zna da ima neplaćenu kaznu, a putuje kroz Srbiju, prilikom zaustavljanja od strane policije, službenik će ga obavestiti o tome i moraće odmah da plati tu kaznu, dok će teže pasti građanima koje vest o kazni zatekne na graničnom prelazu prilikom izlaska iz zemlje.
 
Todorović je objasnio da najteže pada prekid putovanja radi regulisanja neplaćene kazne, zbog čega je istakao važnost uvida u Registar pre putovanja.
 
Saznanje da ima novčanu kaznu tokom neradnih dana takođe građanima može da bude problem, jer ne rade službe platnog prometa, a sud ili neki drugi organ je siguran da je kazna plaćena kada se pojavi na računu trezora kao plaćena.
Na pitanje da li postoji mogućnost da građanin bude vraćen sa granice zbog neplaćene kazne, Todorović je rekao da zbog neplaćene kazne građanima neće biti onemogućen prelazak granice, već je to slučaj kada je po toj kazni izdata opšta naredba za dovođenje koju će sprovesti stanica policije, što znači da je za tom osobom raspisana poternica.
 
Opšta naredba za dovođenje može biti izdata zbog kazne od 2.500 ili od 100.000 dinara, odnosno nije bitna visina kazne, a koja može biti izrečena zbog ponašanja u saobraćaju, kazne za parking, neplaćeni porez, ali i kazne proistekle iz krivičnog postupka.
  • Mikica

    01.05.2024 07:29
    @Kiki
    Sajt koji ste ostavili u komentaru neradi! Tu je pro forme radi da bi vas Izvršitelji kasnije opljačkali kao mene i još veliki broj gradjana!
  • Mikica

    01.05.2024 07:28
    @Kiki
    Sajt koji ste ostavili u komentaru neradi! Tu je pro forme radi da bi vas Izvršitelji kasnije opljačkali kao mene i još veliki broj gradjana!
  • Igor

    30.04.2024 19:13
    Ta provera je netacna, ne radi!!! Dok ne odete u policiju i zatrazite potvrdu, ili da vas provere niste sigurni. Svake godine sam dozivljavao neprijatnosti sa izvrsiteljima, prilikom regristracije vozila, jer je to na moje ime,jedino sto posedujem u Srb. Pa sam jednom godisnje blokiran, kad god sam proverao preko interneta,dam svoje podatke, i uvek sve bude cisto. I onda sam shvatio "Čaletovu igru", digitalizacija drzave..kazne su male, a izvrstelji "njihovi" privatni i vise im odgovara da vam daju prostora i naduvaju kamate, i onda vas tako preseku, i oderu "opljackaju" za pare..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.