Istraživanje: Sve manje građana spremno da radi van Srbije, ostaju zbog porodice, domovine i jezika

Samo 11 odsto ispitanika iz Srbije rešeno je da radi van zemlje, pokazuje novo istraživanje o mobilnosti radne snage.
Istraživanje: Sve manje građana spremno da radi van Srbije, ostaju zbog porodice, domovine i jezika
Foto: 021.rs
Istraživanje "Decoding Global Talent 2024" je sproveo Infostud sa The Network i The Stepstone Group od oktobra do decembra 2023. godine.
U ovom globalnom istraživanju učestvovalo je više od 150.000 ispitanika iz 188 zemalja širom sveta, a fokus je bio na razumevanju stavova radnika o pitanjima kao što su spremnost za preseljenje u inostranstvo zbog posla, preferencije u vezi sa odabirom zemalja za rad, kao i očekivanja od potencijalnih poslodavaca u novim radnim sredinama.
Iz Srbije je učestvovalo 3.439 ispitanika, među kojima je više od 50 odsto zaposleno za stalno, 20 procenata je nezaposleno, dok 17 odsto čine studenti.
 
Prema ovom istraživanju, u 2023. godini zabeležen je pad spremnosti ispitanika iz Srbije da radi van zemlje - 11 odsto. U 2018. godini spremnost je izrazilo 20 procenata, dok je dve godine kasnije palo na 15 odsto.
 
Analiza istraživanja pokazuje da ispitanike iz Srbije najviše zanima rad u oblasti zelenih poslova i održivosti, digitalizaciji, nauci o podacima i veštačkoj inteligenciji, zanatskim poslovima, ručnim i fizičkim poslovima, kao i inženjering i tehničke profesije.
 
Zemlje koje preferiraju jesu Austrija, Nemačka, Švajcarska i Sjedinjene Američke Države (SAD). Što se tiče država iz regiona, Slovenija se izdvaja kao popularna destinacija za potencijalno zapošljavanje među radnicima iz Srbije.
Razlozi za napuštanje Srbije su raznovrsni, ali većina ispitanika ističe finansijske i ekonomske faktore kao primarni motiv. Takođe, većina navodi bolji kvalitet života kao ključni osnov, dok polovinu opredeljuje i ponuda konkretnog posla, društveni sistem i zdravstveno osiguranje.
 
S druge strane, razlozi za ostajanje u Srbiji su nemogućnost odlaska članova porodice ili partnera, emotivna vezanost za domovinu i nedostatak poznavanja stranih jezika.
  • @Stručnjak

    01.05.2024 14:08
    Niste mogli hiljadu dinara mesečno uštedeti? A kako ćete sakupiti za kartu za odlazak ako niste sposobni ni hiljadu dinara mesečno da ostavite sa strane? Kako možete ovoliko da lažete?
  • Baba Vanga

    01.05.2024 12:56
    Nešto baš i ne verujem toj anketi!Jel to neka sns anketa??
  • Yip Man

    01.05.2024 08:36
    "Ono što je pogrešno je to što svoje mogućnosti vidi jedino na zapadu"

    Jo, daj nam neki primer gde Srbija kao domovina daje bilo kakvu buducnost svojoj omladini.

    Clanove sns-a ne racunam, tu spasa nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija