Novosađani rasturali falsifikovan keks, deterdžente - koliko je opasno ako ne prepoznamo kopiju

Nakon što je razbijen lanac distribucije falsifikovanog keksa, deterdženta i šampona za kosu, postavlja se pitanje koliko je takvih proizvoda na rafovima i tezgama.
Novosađani rasturali falsifikovan keks, deterdžente - koliko je opasno ako ne prepoznamo kopiju
Foto: Pixabay
Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević kaže za RTS da je teško da građani sami uoče da je neki proizvod kopija, jer su i digitalna štampa i oprema za falsifikovanje danas znatno kvalitetniji, a realtivno lako dostupni i povoljni.
 
"Jako je teško, pošto mi sve te proizvode kupujemo po vizuelnom, po ambalaži. Znate, kad kupite keks, sećate sa onog znaka koji ste videli, koji ste prepoznali, čak i ako je reč o nekoj svetlijoj ili tamnijoj nijansi", kaže Blagojević.
Moguće je, dodaje, da ambalaža bude od, recimo, tanjeg kartona - ali je pitanje koliki broj ljudi opipava ambalažu.
 
"Duboko sam uveren da veliki marketi, odnosno veliki dobavljači, ne mogu primiti takvu robu, jer nemaju poreklo iz fabrike. To se uglavnom dešava na pijacama i manje proverenim mestima. U radnjama teško, jer se radnje danas ne snabdevaju kao ranije tako što poslovođa zove fabriku, nego to ide iz centralnog magacina koji nabavlja samo od proizvođača, iz njegovog kamiona, u nekom zakazanom terminu", kaže Blagojević.
Što se tiče analize falsifikovanog keksa, deterdženta i šampona, čiji je lanac proizvodnje razbijen, Blagojević ne očekuje da će u njima biti sastojaka opasnih po zdravlje.
 
"Ako neko napravi mnogo veliki problem, to se neće prodavati, a njima je svakako cilj da se to prodaje godinama. Malo je lošijeg kvaliteta, ali se recimo na pijacama godinama prodaje", kaže Blagojević i naglašava da je gotovo neverovatno da bi zbog konzumiranja takvih proizvoda nekome bio ugrožen život.
 
Objašnjava da se falsifikati od originala uglavnom razlikuju po efikasnosti, odnosno po intenzitetu osobina.
 
"Deterdžent neće oprati, neće skinuti najteže fleke, taj keks neće možda imati baš divan ukus vanile, kao što smo navikli. Biće nešto slično, ali neće biti takav ukus, jer se za to kupuju neke skupe komponente. Svako tu ima cilj da zaradi, da ne plati poreze, ali i da ostane na tržištu", kaže Blagojević.
 
Ističe da su brendovi koje je neko gradio godinama podložni falsifikatima, jer je to najlakši način da se lako zaradi novac.
 
"Nije cilj da proizvod bude toliko loš da se raspadne, jer će onda svi to znati i neće više kupovati", kaže Blagojević.
 
Koliko sastojci nekih proizvoda mogu biti štetni zavisi od toga na koji način se taj proizvod konzumira.
 
"Prva stvar je da li se to što kupujete ispira sa vas - da li je za kupanje ili ostaje na vama kao šminka. To je velika razlika. Kada ste farbali kosu, to vam uđe u kožu. To je direktna intoksikacija. Kad koristite sapun, koji se ispira za par sekundi, za par sekundi ne može biti opasno", kaže Blagojević.
 
Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju objašnjava da i pri kupovini voća i povrća moramo biti svesni da u njima ima hemije.
 
"Ako hoćete da bude paradajz u februaru, u njemu mora biti hemije. Svi hoće paradajz u februaru. Hoće za Novu godinu paradajz, hoće krastavac, hoće sve. Ako je tako, imaćete uvek hemiju. To narod treba da shvati. Ne može bez hemije", kaže Blagojević.
Objašnjava i zašto zelene banane promene boju za noć nakon što ih donesemo iz prodavnice.
 
"Banane su bile u hladnjaku na četiri stepena i čim ste ih stavili na višu temperaturu, tada one sa nekim etinoloksidom rade", kaže Blagojević.
 
Ističe da držanje povrća ili voća u vodi ili sodi bikarboni ne izvlači pesticide, kako su nas neki na društvenim mrežama naveli da poverujemo.
  • Sone V

    03.05.2024 13:33
    ????
    Pa da mi narod cemo da tumaramo po radnjama i trazimo falsifikovanu robu, kojom nas truju a VI raznorazni strucnjaci, masteri i doktori nauka cete se samo slikati i snimati na tveu
    I da smejacete nam se u lice
    More mars na ulicu i zaradite platu i opravdajte zaposlenje
  • Elena

    03.05.2024 10:01
    Nismo valda naivni
    Sta mislite da u prodavnicama nema tih falsifikovanih stvari.Ima i te kako.Kupi gazda na crno po niskoj ceni pa kupi isti taj proizvod po fabrickoj ceni i onda samo ubacuje,a ima kao pokriće otpremninu iz veleprodaje.
  • Slavko

    02.05.2024 10:27
    E bunili ste se za kase na pijacama jer sverceri iz Madjarske ne mogu da zarade,em sverceri em ovi sa flas robom.Kao ostaće radnice bez posla.Za nije bolje da rade isti posao u marketu neko da se smrzavaju na pijaci.Posten paor ne prodaje na pijaci već nakupci i sverceri.
    Obavezno kase na pijacama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.