Socijalna pomoć povećana za 229 dinara

Novčana socijalna pomoć za pojedinca (odnosno nosioca prava u porodici) će biti 11.674 dinara, za 229 dinara više nego u prethodnom polugodištu.
Socijalna pomoć povećana za 229 dinara
Foto: 021.rs
Nova ekonomija piše da će to biti osnovica za utvrđivanje socijalne pomoći u narednih šest meseci, od 1. aprila do 1. oktobra, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku.
 
Za svaku narednu osobu u porodici, novčana socijalna pomoć će u tom periodu iznosisti 5.837 dinara, a za dete do 18 godina starosti - 3.502 dinara.
Za ovako utvrđenom osnovicom, koja iznosi 11.674 dinara, iznos novčane socijalne pomći za tročlanu porodicu iznosio bi 21.013 dinara.
 
Međutim, u slučaju da neko od članova domaćinstva ostvaruje bilo kakav prihod, on se oduzima od utvrđene socijalne pomoći, pa se kao novčana socijalna pomoć isplaćuje razlika.
 
Na primer, ako neko od članova te tročlane porodice ostvaruje neki prihod od 6.000 dinara mesečno, porodici će kao novčana socijalna pomoć biti isplaćeno 15.013 dinara (21.013 dinara minus 6.000 dinara).
Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, osnovica za utvrđivanje novčane socijalne pomoći usklađuje se sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra.
 
Prema zakonu, iznos novčane socijalne pomoći određuje se prema sledećoj skali: za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini osnovice 1, za svaku narednu odraslu osobu u porodici - od visine osnovice 0,5 i za dete do 18 godina - od visine osnovice 0,3.
 
Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici, koji svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruju prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti.
  • MM

    03.05.2024 07:24
    To je sramno i ponižavajuće za te ljude
  • komša

    02.05.2024 16:04
    za te pare mogu dva puta da ručaju u skupštinskom restoranu
  • Gacic Serafin

    02.05.2024 14:56
    X
    Zaista treba imati obraz kao slonova koza da bi kao deo vlade izasao i obavestio o ovakvom istoriskom povecanju..ili pak Aca zanimanje srbin da odrzi vanrednu konferenciju za stampu..??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.