Prvi zvanični sastanak premijera Vučevića: Patrijarh Porfirije "blagoslovio" njegov rad

Patrijarh srpski Porfirije sastao se danas u Beogradu sa novoizabranim premijerom Milošem Vučevićem i "blagoslovio" njegov rad "na dobro svih građana", saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).
Porfirije je na sastanku u Patrijaršijskom domu poklonio premijeru ikonu svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i kako je rekao, oličenja samopregornog rada na narodnom jedinstvu. 
 
"Danas nam je to jedinstvo, uz poštovanje svih legitimnih razlika, veoma potrebno", rekao je patrijarh. 
U saopštenju se dodaje da je Vučević "izrazio radost" što je prvi zvanični sastanak na novoj funkciji imao sa patrijarhom srpskim. 
 
Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je da mu je drago što je svoj prvi zvanični sastanak na novoj funkciji obavio sa Njegovom Svetosti, Patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i to uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.
"Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od Njegove Svetosti (Patrijarha Porfirija) blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi. Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše Crkve, simbola sabornosti Crkve, države i naroda; uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo", napisao je Vučević na svojoj Instagram stranici.
 
On je ocenio da je Srpska pravoslavna crkva jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda i da je očuvala nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva, da mu je u velikoj meri gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gde prerogativa državne vlasti nije bilo i očuvala narod i s njim zajedno stradala.
 
"Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti", istakao je Vučević.
  • Bojan

    06.05.2024 13:45
    @Lilo

    Ta statistika ukazuje da ga verovatno i mnogi pripadnici dotične verske zajednice tako oslovljavaju. Ako mu oni nisu dužni poštovanje, zašto bi mene za koga on nije verski poglavar nego samo primitivni foteljaš bilo briga?
  • Maki

    05.05.2024 07:27
    Lolek I Bolek
    Ma uzas vise.Samo se grlite I dodvoravajte vlasti.Narod vas nije nikad ni zanimao.Bljuc!
  • matematika nebeska

    05.05.2024 06:26
    2 puta nula je i dalje nula.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.