Prijem Kosova u Savet Evrope za sada nije na dnevnom redu majskog sastanka

Prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope (SE) nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara SE koji će se održati 16. i 17. maja.
Prijem Kosova u Savet Evrope za sada nije na dnevnom redu majskog sastanka
Foto: Beta/AP
To proizlazi iz današnjeg najavnog saopštenja Saveta Evrope i objavljenog dnevnog reda.
 
"Saopštenje odražava dnevni red kakav je u ovom trenutku i nemamo više informacija", rečeno je danas u Savetu Evrope na pitanje da li to znači da ministri na majskom sastanku neće odlučivati o prijemu Kosova.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala je 16. aprila prijem Kosova u Savet Evrope, usvojivši mišljenje i preporuke grčke poslanice Dore Bakojani.
 
Konačnu odluku o članstvu donosi Komitet ministara Saveta Evrope, na ministarskom nivou, a takvi sastanci održavaju se jednom godišnje, obično u maju.
Na dnevnom redu ovogodišnjeg ministarskog sastanka 16. i 17. maja, prema danas objavljenom saopštenju, biće mere koje Savet Evrope nastavlja da preduzima kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada prošle godine i usvajanje Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.
 
Ministri će takođe razmotriti rad SE u oblastima kao što su ljudska prava, uključujući socijalna prava i prava deteta, demokratiju, vladavinu prava, borbu protiv smrtne kazne, obrazovanje i kulturu, učešće civilnog društva i mladih, ljudska prava u digitalnom dobu, migracije i trgovinu ljudima, zaštitu novinara i mere za suzbijanje dezinformacija, antidiskriminaciju i inkluziju, rodnu ravnopravnost i životnu sredinu, navodi se u današnjem saopštenju.
 
Oni će razgovarati i o saradnji Saveta Evrope i Evropske unije, a Lihtenštajn će na kraju ministarske sednice predati predsedavanje Komitetom ministara Litvaniji.
 
Ministri spoljnih poslova će 16. maja učestvovati na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice Saveta Evrope.
  • Ivan

    07.05.2024 06:39
    Primitivizam
    @miko@nezavisnost. Ne mogu da verujem da neko ovakve glupe izjave daje . Shvatam jedino ako imate direktne koristi
  • Nezavisnost

    06.05.2024 18:49
    Zasto mi ne izadjemo iz tog saveta?

    Koliko vidim to je samo jos jedna zapadna omca oko vrata ovog naroda!
  • Miko

    06.05.2024 18:17
    Na godišnjicu bi ovu citkusku organizaciju trebalo i ukinuti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.