Štajner potvrdila: Prijem Kosova nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope

Zvaničnica za informisanje u Savetu Evrope Estel Štajner potvrdila je za Telegrafi da molba Kosova za prijem u tu organizaciju "sada nije na dnevnom redu" sastanka Komiteta ministara 16. i 17. maja.
Po dnevnom redu, ministri spoljnih poslova 46 država-članica raspravljaće o merama SE zbog agresije Rusije na Ukrajinu, o sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika i donošenju Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.
 
Ministri će razmotriti i rad u oblastima kao što su ljudska prava, uključujući socijalna prava i prava deteta, demokratiju, vladavinu prava, borbu protiv smrtne kazne, i druge teme, kao i saradnju Saveta Evrope i Evropske unije.
Lihtenštajn će na kraju ministarskog sastanka predsedavanje Komitetom ministara predati Litvaniji.
 
Kosovo je podnelo molbu za pristupanje Savetu Evrope pre skoro dve godine - 12. maja 2022. godine.
Odbor za politiku i demokratiju Saveta Evrope odobrio je 27. marta ove godine izveštaj izvestiteljke za molbu Kosova Dore Bakojani koja je ocenila da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravna članica te organizacije, dok je Asocijacija - Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) ocenjena kao unutrašnje pitanje Kosova.
 
Izveštaj je 16. aprila prošao na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, glasovima većine.
 
Međutim, Francuska, Nemačka i Italija su ove nedelje od Kosova tražile da se Nacrt Statuta ZSO dostavi na razmatranje Ustavnom sudu čime bi se obezbedilo razmatranje prijema Kosova u SE.
 
Premijer Aljbin Kurti je i u ponedeljak posle sastanka sa ambasadorima zemalja velike petorke izjavio da je Kosovo ispunilo sve uslove za prijem i ocenio da napredak u stvaranju ZSO "nije uslov SE za prijem Kosova".
  • Ludovički

    08.05.2024 17:30
    @ Koja
    Pročitao sam tekst, ali računam da u svakom slučaju treba pomenuti vođinu lavovsku borbu koja traje i traje i traje...
  • Koja

    08.05.2024 09:10
    @ludovaćki
    Proćita li ti text ?
  • Ludovački

    08.05.2024 07:19
    Eto rezultata vođine lavovske borbe. Jel sam dobro rekao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.