Sva taksi vozila u Beogradu od danas moraju da su bela: Vozači uglavnom biraju da ih prelepe folijom

Sva taksi vozila u Beogradu od danas, 8. maja moraju da budu bela.
Sva taksi vozila u Beogradu od danas moraju da su bela: Vozači uglavnom biraju da ih prelepe folijom
Foto: Pixabay
Taksisti čija su vozila drugih boja rizikuju novčane kazne od 40.000, odnosno 80.000 dinara, u zavisnosti da li je reč o preduzetniku ili preduzeću.
 
Za ove prekršaje prekršajni nalog izdaje inspektor drumskog saobraćaja, odnosno komunalni milicionar.
U septembru 2021. godine stupile su na snagu izmene Odluke o taksi prevozu. Jedna od tih izmena odnosila se na boju taksi vozila koja od 8. maja 2024. na području Grada Beograda sme da bude isključivo bela.
 
Taksistima koji nisu imali bela vozila u ovom prelaznom periodu je preostalo samo da ili kupe nova, sa ili bez državne subvencije, ili pak da postojeća prefarbaju. Postoji i mogućnost prelepljivanja automobila posebnim folijama, što je, prema rečima jednog beogradskog auto-lakirera, upravo bio i najčešći izbor taksista u prestonici.
"Cena farbanja automobila kreće se od 600-700 evra, pa do 2.000 evra u zavisnosti od tipa automobila, njegove veličine, stanja u kojem se vozilo nalazi i - od toga kojom bojom se lakira. Najskuplja je boja 'bela perla'", kaže za N1 vlasnik jedne auto-lakirerske radnje.
 
Farbanje vozila traje četiri do pet dana, dok stavljanje specijalnih folija u beloj boji traje jedan dan.
 
"Postoji i mogućnost da se automobil prelepi specijalnim folijama u beloj boji i to može da košta od otprilike 500 evra do 1.000 evra, možda čak i nešto više od 1.000 evra. U tom slučaju unutrašnja boja auta ostaje originalna, a spolja je vozilo belo. Ta folija traje najmanje godinu-dve, dok najkvalitetnije folije mogu da traju i više od pet godina", navodi sagovornik N1.
 
Taksisti se, dodaje, masovno odlučuju za folije.
 
"Folija je dobro rešenje za sve taksiste koji kasnije žele da prodaju svoj automobil. Poznato je da je beli automobil uvek jeftiniji. Tako da taksista kada bude hteo da proda automobil prelepljen folijom samo skine tu foliju koja ne ostavlja oštećenja na farbi i ponovo dobije automobil u fabričkoj boji, kakav je i bio pre lepljenja folija", navodi isti sagovornik.
  • Dorlan

    08.05.2024 09:07
    A nakon ove vesti
    start 500 dinara i predjeni kilometar 250 dinara zbog troskova folije na svakom automobilu.

    Los smo narod.Mnogo los.

    Neopisivo losa nacija smo.


  • Realista

    08.05.2024 08:55
    forma je bitna
    Potpuno je nebitno stanje kočnica i klima uređaja u automobilu, ako ga uopšte i ima - bitno je da je automobil beo, a kad svevišnji preCednik bude rekao da mu se sviđaju ljubičice u prolece, sve će se farbati u ljubičasto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.