Srbija prva zemlja u Evropi koja sa Kinom ima partnerstvo na nivou zajedničke budućnosti

Srbija i Kina će svoje odnose sa nivoa strateškog partnerstva podići na nivo zajedničke budućnosti, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Srbija je prva zemlja u Evropi koja se Kinom gradi odnos na nivou zajedničke budućnosti, rekao je predsednik Kine Si Đinping. 
 
Kako je Đinping rekao, to donosi "novo poglavlje u čeličnom prijateljstvu Kine i Srbije".

"U komplikovanom spoljnopolitičkom okruženju Srbija se posvetila nezavisnosti i brani teritorijalni integritet i suverenitet i brani svoje dostojanstvo, ona se pridržava međunarodnog prava čak i u ovoj promenjivoj dinamici. To je samo ojačalo tradicionlano prijateljstvo dve države", kazao je kineski predsednik u Palati Srbija.

Osnova tog odnosa je Sporazum o slobodnoj trgovini, dok je Si istakao da će Kina podržati Srbiju u organizaciji EXPO 2027. godine, da će uvoziti više poljoprivrednih proizvoda Srbije, da će u naredne tri godine podržati 50 naučnika da učestvuju u razmeni u Kini, kao i 300 mladih da studiraju u Kini, a pozdravljeno je i otvaranje direktnog leta od Beograda do Šangaja.
 
Predsednik Vučić je na početku sastanka dve delegacije, članovima srpske delegacije preneo da je predsednik Si rekao da o svim važnim političkim pitanjima Srbija ima podršku Narodne Republike Kine. Izneo je, kaže, neke ideje i molbe predsedniku Siju.
 
 
"Beskonačno sam zahvalan što je odgovorio na svaku od njih, očekuje nas veliki napredak koji Zajedničkom izjavom sa nivoa strateškog partnerstva podižemo na nivo zajedničke budućnosti", naveo je Vučić.
 
Podizanje nivoa strateškog partnerstva doprinosi, kako je objašnjeno, izgradnji "globalne zajednice zajedničke budućnosti" čime Kina i Srbija "žele da prigrle još sjajniju budućnost i da se posvete prijateljstvu".

Komentari 29

  • Ne za AVa

    09.05.2024 07:22
    @A sad adio!
    I SNS se ponosi tim da su mladi otišli, da Srbiju čine penzioneri i Kinezi? Da li tu iko ima išta u glavi? Jedino što znate je upravo blablablaaa i lopovluk. Zato idete za mesec dana...u Kinu. Može i u Rusiju.
  • Ssy

    08.05.2024 18:34
    Realno
    @ Predkazanje
    Na sledecem popisu stanovnistva Srbija nece imati vise od 4 miliona stanovnika.

    Varate se. Doći će braća Kinezi. Stanovnika će biti mnogo više nego danas. Nije bitno koliko će biti Srba.
  • *****

    08.05.2024 18:30
    Koliko milijardi cemo sad da se zaduzimo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.