Aktivisti Falun Gonga u Srbiji privedeni pred dolazak kineskog predsednika, pa pušteni

Šestoro aktivista Falun Gonga i još dve osobe koji su bili privedeni u Beogradu, uoči posete kineskog predsednika Si Đinpinga pušteni su pošto je kineski lider otputovao za Budimpeštu.
Aktivisti Falun Gonga u Srbiji privedeni pred dolazak kineskog predsednika, pa pušteni
Foto: Beta/AP
To je izjavila za Radio slobodna Evropa (RSE) ćerka jednog od uhapšenih Dejana Markovića, Sara Marković.
 
Prema njenim rečima, privedene su bile i dve osobe koje nemaju veze sa Falun Gongom, osim što je reč o članovima porodice aktivista, a po odlasku u policijsku stanicu određen im je pritvor do 48 sati.
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na upit RSE o razlozima privođenja.
 
"To se desilo zato što su njih troje praktikanti Falun Gonga. To je u Kini zabranjena budistička praksa", rekla je Marković za RSE dodajući da oni nisu planirali da organizuju nikakav skup protiv dolaska kineskog predsednika, koji je u Beogradu boravio 7. i 8. maja.
Jedanaest aktivista grupe Falun Gong bilo je uhapšeno u Beogradu 2014. godine uoči početka Samita sa Kinom a potom deportovano iz zemlje.
 
Kako je tada za RSE rekao Dejan Marković, bili su pritvoreni zbog namere da tokom Samita "mirno protestuju u cilju podizanja svesti o stanju ljudskih prava u Kini" kao i zbog "protivzakonitog progona" Falun Gonga.
 
Taj slučaj je došao i do Ustavnog suda Srbije koji je u avgustu 2021. presudio u korist aktivista Falun Gonga, ocenivši da je policija nezakonito zadržala mirne demonstrante kojima je povređeno pravo na slobodu i bezbednost.
 
Falun Gong organizacija koja promoviše budističku školu meditacije, a u Kini je zabranjena od 1999. 
  • zztop

    09.05.2024 20:01
    Tako su hapsili nepodobne kad je tito putovao plavim vozom i u zatvoru im držali političku nastavu ...
  • Свињорез

    09.05.2024 13:53
    Дејан Марковић, Србин, активиста Фалус Гонга, будистичког медитирања? Па зашто је забрањено то у Кини ако није опасно? Нисам чуо да је нека друга секта забрањена тамо.
  • Pljeskavica

    09.05.2024 13:46
    sektaši! (mislim na vlast)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija