Ko kontroliše ringišpile u Srbiji: "Može da ih kupi ko god hoće, a niko ne proverava kako rade"

Više dece povređeno je na vašaru u Kuršumliji kada se urušila konstrukcija ringišpila.
Ko kontroliše ringišpile u Srbiji: "Može da ih kupi ko god hoće, a niko ne proverava kako rade"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Jedno dete je zadobilo teške povrede i nalazi se u indukovanoj komi, a više njih je lakše povređeno. 
 
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da su uhapšeni J. N, zakupac placa i Z. Lj, vlasnik ringišpila koji se srušio. Njima je nakon saslušanja određen pritvor, a zaštitnik građana je pokrenuo postupak.
Pre samo dva meseca sličan incident dogodio se na vašaru u Lazarevcu. Ovakvi događaji, koji ozbiljno ugrožavaju bezbednost najmlađih, pokrenuli su ponovo pitanje - ko kontroliše i ko je odgovoran za ispravnost i bezbednost sprava u luna parku.
 
Blic navodi da je kontaktirao sministarstva koja bi trebalo da budu nadležna za ovu delatnost - Ministarstvo za rad i Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu i umesto odgovora dobili su prebacivanje nadležnosti sa ministarstva na ministarstvo i određene lokalne samouprave.
Ministarstvo za rad kaže da je ova oblast u nadležnosti Ministarstva za lokalnu samoupravu, dok oni odgovornost prebacuju na gradske opštine. Problem je što ne postoji ni jasan zakon koji uređuje ovu oblast, već se rad objekata u luna parkovima uređuje određenim zakonskim i podzakonskim aktima.
 
Prema rečima Saše Dragina, koji je već 33 godine vlasnik luna parka na Zemunskom keju, ne postoji nikakva agencija niti institucija koja je zadužena za proveru bezbednosti rada objekata u luna parkovima.
 
"Kada kupite objekat u fabrici, vi u startu dobijate i atest, to jest dokument kojim se potvrđuje da je proizvod na nivou kvaliteta koji propisuju određeni tehnički uslovi. Fabrika garantuje da je taj objekat ispravan. Međutim, svaki atest ima određeni vremenski rok, poput garancije, nakon čega mi ponovo vadimo atest, iliti garanciju da je taj objekat apsolutno ispravan", objašnjava Saša Dragin, kome je držanje luna parka porodični biznis.
 
Međutim, kaže da taj atest ništa ne znači.
 
"Ipak ono što je najzanimljivije je da taj atest ništa ne znači, već je vlasnik tog objekta Bog i batina. Ja ga sklapam, ja ga rasklapam, ako ja napravim neku grešku, ja sam kriv. Mogu da dobijem i atest od Svetog Petra, ako ja, koji sklapam taj ringišpil, nisam uradio po instrukcijama. Vlasnik objekta je odgovorno lice", objašnjava on za Blic.
 
Ističe i da je posebna problematika to što danas ringišpil može da kupi svako ko ima novac.
 
"Ringišpil može da kupi danas ko god hoće, pogotovo ako želi da uzme novac 'na brzaka'. Međutim, ono što je najbitnije je da se svakoga dana pred otvaranje proverava. Onog momenta kada moj otac i moj brat i ja ustanovimo da je sve u redu i kažemo 'pali', od tog momenta ja postajem odgovoran za sve što se dešava", kaže Dragin i naglašava da se objekat nikada ne uključuje ako nekog ima u njemu.
 
"Sprave se uvek puštaju prazne. Kada ustanovimo da je sve u redu, publika može da dođe da se vozi", zaključuje on.
 
Ističe i da ne postoji nikakva agencija koja se bavi bezbednošću i proverom ovih sprava, kao i da je krajnje vreme da se tako nešto otvori. Takođe ističe i da je izuzetno važno da neko ko bude regulisao to bude osoba koja se bavi luna parkovima i razume se u njih.
Navodi da je veća verovatnoća da se nešto desi spravama koje su pokretne i koje se non-stop premeštaju sa jednog mesta na drugo.
 
"Postoji zamor materijala. Vi vizuelno odmah vidite da li nešto nije dobro. Iako nekad vizuelno deluje da je deo dobar, ako mu je istekla garancija morate uzeti novi. Bolje je platiti i šest puta više, ali uzeti kvalitetan i originalni deo", objašnjava on.
 
Ističe i da je neophodno da roditelji otvore "četvore oči" kada šalju decu na sprave.
 
"Roditelj mora da gleda da li je objekat normalan, da li deluje zdravo, čisto, jako. Ne da mu vise kablovi i da mu je šipka pukla. I gazda i mašina moraju da im ulivaju poverenje", kaže Dragin za "Blic".
  • Gavrilo P

    09.05.2024 21:55
    Kontrolisaće ih onih 7 hiljada
    na podršci Si Đi Pinga juče u Beogradu dovučeni direktno iz kancelarija za platicu od 100 hiljada dinara.

  • Đole

    09.05.2024 20:40
    Realno
    Ni atest vam ništa ne znači.Uverio sam se i sam kad kran koji diže korpu na visinu od 10ak metara nije mogao da me podigne iako je imao validan atest od jedne privatne firme u NS da može da diže ukupno 200kg tako da sve je to rizik.U Srbiji je sve moguće pa jedino preostaje da roditelji nadgledaju i procene da li pustiti decu zbog 4 minuta osmeha.
  • Novosadista

    09.05.2024 19:14
    Drzava koje nema
    Nazalost treba ovako nesto da se desi da bi institucije pocele da rade svoj posao. Sta je sledece, sta jos treba da se otkaci, polomi, padne, ko jos treba da se izlomi, posece, razbije glavu, pogine? Zatvorice tog nesretnika ciji je ringispil, a ko ce odgovarati sto je ta skalamerija uopste i radila?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija