EK: Srbija i Kosovo rizikuju da propuste fondove iz Plana rasta

Srbija i Kosovo treba da se konstruktivno angažuju na normalizaciji odnosa kako bi stekli pravo na finansiranje iz Plana rasta za Zapadni Balkan koji je EU usvojila, saopšteno je iz Evropske komisije.
EK: Srbija i Kosovo rizikuju da propuste fondove iz Plana rasta
Foto: Pixabay
"Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu za obe strane. I Srbija i Kosovo rizikuju da izgube važnu priliku usled nedostatka napretka", rekao je jedan od portparola Evropske komisije za Radio slobodna Evropa.
 
U pisanom odgovoru iz pres-službe Evropske komisije navodi se da konstruktivan angažman na normalizaciji odnosa podrazumeva potpuno sprovođenje svih obaveza koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Implementacionog aneksa i iz svih dosadašnjih sporazuma iz briselskog dijaloga, kao i započinjanje pregovora o Sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa.
Iz Evropske komisije navode da Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja "sveobuhvatnu ponudu EU za unapređenje društveno-ekonomskog stanja" šestorke iz tog regiona.
 
"To uključuje progresivan pristup jedinstvenom tržištu EU, uslovljen napretkom na zajedničkom regionalnom tržištu Zapadnog Balkana, i mehanizme za podsticanje reformi. Plan rasta nije alternativa proširenju EU. To je ponuda koja će upotpuniti i ubrzati proces pristupanja", navodi se.
Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je EK usvojila u novembru, a EU prošle nedelje, predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratna sredstva, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU.
 
Uslov za dobijanje sredstava je sprovođenje reformi, pre svega u oblasti poštovanja demokratskih mehanizama, vladavine prava i osnovnih prava. Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.
 
Za Srbiju i Kosovo postoji i preduslov - "konstruktivan angažman na normalizaciji odnosa u cilju potpunog sprovođenja svih obaveza" koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Implementacionog aneksa iz Ohrida, kao i svih prethodnih sporazuma postignutih u briselskom dijalogu.
  • Plan rasta =

    11.05.2024 10:22
    priznanje nezavisnosti Kosova
    Plan rasta = Francusko-Nemački plan = potpis na nezavisnost Kosova.
    U Budvi u sredu i četvrtak 15-16 maja se održava Donatorska konferencija iz Francusko-Nemačkog plana na kojoj će Vučić da potpiše nezavisnost Kosova (poslaće nekog da potpiše dok će on lažno da bude u UN i da skreće pažnju javnosti da se bori protiv rezolucije o Srebrenici koja će takođe biti izglasana)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija