Republika Srpska od Srbije dobila 96 miliona evra: Neki projekti započeti, pa sve stalo

Iz Srbije je do sada, u okviru mehanizma specijalnih i paralelnih veza, u Republiku Srpsku stiglo 95,9 miliona evra za finansiranje brojnih projekata.
Republika Srpska od Srbije dobila 96 miliona evra: Neki projekti započeti, pa sve stalo
Foto: 021.rs
Ipak, mnogi od njih još uvek nisu ni izbliza okončani, sredstva za neke su preusmeravana, a bilo je optužbi i za nenamensko trošenje novca, piše Nova ekonomija.
 
Donacijama iz Srbije najviše je finansirana ili sufinansirana izgradnja i adaptacija škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, sportskih dvorana, lokalnih puteva i vodovodne i kanalizacione infrastrukture.
 
"Donacije su namenjene za podršku realizaciji kapitalnih projekata, podršku budžetima, saniranje posledica izazvanih pandemijom virusa korona", istakli su za Capital u Ministarstvu finansija Republike Srpske.
Sanitetska vozila iz donacija, funkcionerska iz budžeta
 
Međutim, pored tih velikih projekata nabavka sanitetskih vozila za brojne lokalne zajednice finansirana je upravo iz donacija Srbije, dok za luksuzna vozila funkcionera novca u budžetu nije manjkalo.
 
Takođe, Srbija je donirala sredstva i za budžete pojedinih lokalnih zajednica.
U proteklih pet godina, Srbija je donirala čak 16 sanitetskih vozila za lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a cena jednog takvog vozila je oko 50.000 evra.
 
To ne bi bilo ništa čudno, da se vozila funkcionera ne nabavljaju direktno iz budžeta Republike Srpske i lokalnih zajednica, dok se za sanitetska, koja su preko potrebna za prevoz najugroženijih pacijenata, čekaju donacije.
 
O kakvom paradoksu se radi najbolje se vidi iz primera da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik za luksuzni mercedes prošle godine izdvojio skoro 159.000 evra, za šta bi, prema ovoj računici, mogla da se kupe čak tri sanitetska vozila.
 
Samo u prvih pet meseci 2023. godine, zvaničnici u Republici Srpskoj i BiH za luksuzna vozila su potrošili čak 5,1 milion evra, a za taj novac moglo je da se kupi više od 100 sanitetskih vozila.
 
Srbija podržavala lokalne budžete
 
Dok za budžet predsednika Republike Srpske Milorada Dodika novca ne manjka, te mu je i ove godine obezbeđeno 28,5 miliona evra, budžeti pojedinih lokalnih zajednica su bili prinuđeni da "kao ozebli sunce" čekaju donacije iz Srbije.
 
Najsvežiji takav primer je svakako opština Bileća, kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tamo nedavno bio u poseti, obećao pomoć od milion maraka (oko 510.000 evra).
 
Naime, Bileća nije u stanju da redovno plaća milionski dug za obveznice, zbog čega je bila pokrenuta prinudna naplata. Opšte je poznato da ova opština godinama muči muku sa finansijama, a milion maraka koji će dobiti od Srbije iskoristiće da izmiri poreski dug i zaostale plate. 
 
Kada su u pitanju donacije lokalnim budžetima, Srbija je ranije donirala oko 1,8 miliona evra budžetu Kozarske Dubice, oko 1,5 miliona Kostajnici, kao i 1,4 miliona evra Nevesinju.
 
U Srbiji nisu javno dostupni podaci o donacijama Republici Srpskoj i lokalnim samoupravama u BiH.
 
Iz Ministarstva finansija, kao i iz Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, za Novu ekonomiju su rekli da projekti nisu realizovani preko njih.
 
Iz generalnog sekretarijata Vlade Srbije do dana objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili ni na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.
 
Rusko-srpski hram ni nakon šest godina nije završen
 
Srbija je sufinansirala i izgradnju rusko-srpskog hrama u Banjaluci sa 2,5 miliona evra. Kada je položen kamen temeljac, dan uoči lokalnih izbora 2018. godine, rečeno je da će ovaj hram biti završen za 18 meseci. Ipak, ni nakon šest godina radovi još nisu blizu kraja.
 
Ovaj hram se nalazi na površini od 6.500 kvadratnih metara. Pored toga, planirana je i izgradnja rusko-srpskog kulturnog centra u kojem će se, kako je najavljeno, izučavati ruski jezik i drugi sadržaji.
Za milion i po maraka betonska konstrukcija
 
Srbija je za studentsko-đački dom "Srbija" u Vlasenici, čija je izgradnja započela 2018. godine "iskeširala" čak 765.000 evra u okviru projekta "Srbija Srpskoj", ali se za šest godina nije odmaklo dalje od betonske konstrukcije.
 
Ovo je samo jedan u nizu grandioznih projekata u Srpskoj, za koji je položen kamen temeljac i započeta gruba gradnja od koje se nije mnogo odmaklo i na koji se nakon par godina zaboravilo, kao i na to gde je potrošen novac.
 
Ceo tekst o donacijama Srbije kojima se projekti ne realizuju do kraja, možete čitati u tekstu Nove ekonomije OVDE.
  • Mujo

    16.05.2024 15:28
    Lova
    Volim kada mi šalju pare. Mujo iz Banja Luke.
  • Slovenac

    15.05.2024 18:36
    Sad će Vam i 4 meseci vojske
    obavezne dati tako da bićete kompletni .

    Svi koji su se otcepili i otišli od Vas Srba žive šest puta bolje od Vas.

    Ostajate to ostajete.Nakon 30 godina iste face Vam vode državu i rade sa stotinama miliona eura VAŠIH NOVACA kao da su 100 eura od Vaše afričke plate nakon poreza doprinosa taksi akciza izvršitelja provizija nameta i carina .

    Ali vi ih volite.Vi ih glasate.Vi im tapšate na mitinzima.Vi sedate u autobuse za 20 eura da ih pozdravljate u svakom gradu .

    I volite bombonjeru i 100 grama kafe na dan izbora kad Vam daju .

  • MM

    15.05.2024 18:24
    Sad će opet smisliti neki namet da im mi nadoknadimo te pare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.