Vučić: Moraćemo da uvozimo radnu snagu iz svih delova sveta što je više moguće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dogovor o uspostavljanju zajedničkog tržišta radne snage u okviru inicijative Otvoreni Balkan imao dobar efekat po Srbiju.
Kako je rekao, do sada je 3.300 ljudi iskoristilo tu mogućnost i zaposlili su se u Srbiji.
 
On je, na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru, novinarima rekao da Srbija ima nedostatak radne snage, iako i dalje formalno ima stopu nezaposlenosti od 8,9 ili devet odsto.
"Moraćemo da uvozimo radnu snagu iz svih delova sveta što je više moguće u narednom periodu, ukoliko želimo da stopom rasta čuvamo našu ekonomsku perspektivu i da brže napredujemo", rekao je Vučić.
 
On je istakao i da Srbija nema problema sa zaduživanjem.
Prema njegovim rečima, javni dug Srbije iznosi 47,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u periodu kada je došao na vlast javni dug iznosio 75 odsto BDP-a.
 
Vučić je dodao i da je javni dug u Srbiji najmanji u regionu i dvostruko niži od onog u EU.
 
On smatra i da bi Srbija ove godine mogla da dostigne stopu rasta BDP-a od 3,7 ili 3,8 odsto, navodeći da to zavisi i od toga šta će se dešavati sa modernizacionom rafinerije u Pančevu.

Komentari 67

  • Lina

    20.05.2024 14:08
    nezaposlenost
    Sa potcenjenom stopom nezaposlenosti od 13% samo nam jos fali inostrana radna snaga, pa jos da ih placamo nasim parama iz budzeta (pri tome nemamo da platimo nase lekare, profesore....) Sta bi narod na ovo imao da kaze na referendumu...
  • Pogodi ko je

    20.05.2024 11:14
    E ovako, da li ste znali da se dobijaju subvencije i za strane radnike? Cirilicni limanac, radikalcine, da vas cujem.
  • Nikola

    20.05.2024 09:06
    Teraj naše ljude iz zemlje a dovlači Albance! Je l' bi to knez Lazar uradio?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.